Džamila (1979) | Databáze knih

Džamila přehled

Džamila
https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/6702/bmid_dzamila-KMj-6702.png 4 97 97

Povídka o lásce provdané kirgizské ženy Džamily a válkou poznamenaného navrátilce z fronty Danijara. Příběh je rámcován dobově Velkou vlasteneckou válkou a místně barvitým prostředím kirgizského aulu.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Svět sovětů

Джамиля (Džamilja), 1959

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Džamila. Přihlašte se a napište ho.

Hradčiatko
25.01.2025 4 z 5

Čítala som po prvý raz, a predsa ma nevdojak sprevádza po celý život a od teenagerských čias som premýšľala nad tým dostať sa k nej... Prečo? Pretože mamka a strýko skladali maturitu z ruštiny, medzi povinnými sovietskymi autormi bol aj Ajtmatov. Rozprávali mi zážitky z príprav a taktiež zo samotného skúšania. Strýko bol matematik, budúci inžinier, s jazykmi bojoval. Dostal otázku, akej farby oči mala Džamila. Suverénne odpovedal, že čierne a dostal "sprďunk", pretože neuviedol, že s modrým leskom. Pochopiteľne z toho potom robil žarty, ale známku dostal o stupeň nižšiu, tuším (nuž, keď učiteľ chce, tak skúša k lepšiemu alebo k horšiemu výsledku). Skutočne tam ten detail uvedený je, presvedčila som sa a splnila si určitú životnú výzvu. Názov a meno autora sa vedela odrapotať asi od 13-tich, ale ďalších 25 rokov trvalo, kým prišiel jej čas. A prečo výzva o krajine, ktorú by som chcela navštíviť? Pretože autor je Kirgiz a aj dej sa tam odohráva. Chcela by som sa do kirgizských stepí vrátiť, lebo sa tam zrodila naša vzájomná láska s manželom v lete 2013... Plánovali sme návrat v roku 2023, ale zdravotný stav syna to zatiaľ nedovoľuje, no nie je všetkým dňom koniec. Džamila znamená krásna z arabského slova... Arabsky som sa učila vďaka láske k Ománu (3x sme navštívili, s tým istým manželom :D), ale to je už iný príbeh...

Nyctophile
21.12.2024 3 z 5

Je to celkom zaujímavý experiment, konfrontovať svoj čitateľský zážitok z násťročných čias a teraz po povedzme 25 rokoch. Momentálna skúsenosť je taká, že v prípade Džamily sa jedná o zľahka podpriemernú, zastaralú, do značnej miery patetickú novelu. Navyše s veľmi nepravdepodobnou a neuveriteľnou zápletkou, keďže osoba Danijara sa javí extrémne antipaticky a z pohľadu ženy neatraktívne. Hodnotím slovenské vydanie z roku 1979, kde sa nachádza ešte novela Strakavý pes bežiaci po brehu mora, ktorá je napríklad výrazne lepšia ako Džamila. Celkovo ale táto útla knižka spustila môj záujem o Ajtmatova, ktorý je dodnes mojím najobľúbenejším spisovateľom. Ale isto nie vďaka Džamile.

marketa3815
23.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Když jsem četla Džamilu poprvé jako teenager, vnímala jsem ji jako příběh o lásce a stepi,
teď si myslím, že je to především příběh o lásce k rodnému kraji, oslava národa a jeho hrdé a nespoutané duše a o lásce k životu.
Nespoutanost, divokost, živočišnost, přirozeně vysoké sebevědomí a hrdost reprezentuje Džamila, ale částečně i všechny další postavy, přírodní líčení oslavuje step a často se protíná s emocemi postav, při poslední letní bouřce dochází ke konfrontaci Džamily a Danijara.
Dalším motivem je touha projevit se - v písni, v malbě,..., touha tvořit je možná i protireakcí na válečné ničení, jehož dozvuk se do příběhu nese jakoby z veliké dálky,
a v neposlední řadě je v novele zobrazen přerod chlapce v muže, s přijetím zodpovědnosti za svůj život.

Kniha Džamila v seznamech

v Mé knihovně47x