Egypťan Sinuhet přehled

Egypťan Sinuhet
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537297/bmid_egyptan-sinuhet-662d8ff1f3834.jpg 5 5189 5189

„Toto vše jsem napsal já, Sinuhet, Egypťan, pro sebe sama. Nikoli pro bohy, ani pro lidi, ani pro zachování svého jména navěky, nýbrž pro sebe sama, ubohého a ztrápeného, a pro své srdce, jež dostalo svou míru plnou.“ Rákosová loďka se houpe na hladině Nilu. Jaký dar bohů v ní najdou vesetský lékař chudých Senmut a jeho žena Kipa? Nalezenec se stává jejich jediným synem a vyrůstá v nadaného hocha toužícího po vojenské kariéře. Setkání s vysloužilcem však Sinuheta přiměje vydat se v otcových šlépějích a studovat medicínu v chrámové škole. V Domě života se stává zdatným lékařem, jenž je přizván k faraonovu dvoru coby pomocník královského otvírače lebek. Starý a churavý Amenhotep III. ale po riskantním zákroku umírá a ze Sinuheta se stává Ten-jenž-jest-osamělý. Nezkušený mládenec neodolá svodům překrásné kněžky, obětuje jí vše, a tím začíná série jeho neprozřetelných rozhodnutí, které mají dalekosáhlé následky: pohrdání sebou samým, nouzi, vyhnanství, krveprolévání ve svatých válkách. Putování lékaře, který si navzdory nepřízni osudu vydobyl věhlas, nekončí v Sýrii, Babylonii, dokonce ani v zemích Mitannu a Chatti, ba ani na Krétě. Sinuhet se vrací zpět k egyptským kultům a skutkům, za něž mnohdy nese osobní odpovědnost… Nejúspěšnější román moderního finského klasika věrně zachycuje poměry v Egyptě za vlády 18. dynastie ve 14. století př. n. l. „Proud vyprávění tak široký a velkolepý, že se ponoříte, a nebude se vám chtít ven.“ – The Philadelphia Inquirer „Autor uplatnil takový výzkumný, tvůrčí a protřelý fortel, že faraon Achnaton žije v duších čtenářů dodnes.“ – The New York Herald Tribune... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Sinuhet egyptiläinen, 1945


Interpreti: Lukáš Hlavica
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Egypťan Sinuhet. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (718)

Endrue
14.09.2024 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Nenechte se odradit její tloušťkou, protože každá stránka stojí za to. Obsah se zaobírá spoustou morálních otázek a to vše podané pomocí poutavého příběhu. Vše to završuje skvělý barvitý překlad, který vás vtáhne do starověkého Egypta a cítíte se, jako byste se tam sami ocitli.

TinkaH
28.08.2024 5 z 5

Vedle tohoto dílá se zdá být nyní Řeka bohů od W. Smithe jako slabý odvar, který se nechal Sinuhetem snad i hodně inspirovat. Zatímco mi eunuch Taita začal časem svojí genialitou lézt krkem, Sinuhet se nikdy neomrzel a jeho příběh se zdál být o to více realističtější, ačkoliv místy až brutální a surový.


HollyUndead
25.08.2024 5 z 5

Moc jsem byl zvědavý na tento příběh o Sinuhetovi, neboť jsem četl celou sérii Řeky bohů a mnoho lidí psalo, že kniha Egypťan Sinuhet je realističtější a že jej považují za lepší. I když to přímo svádí ke srovnání těchto dvou velkých příběhů, nerad bych se do toho pouštěl. Oba příběhy mají co nabídnout a jsou skvěle napsané. Egypťan Sinuhet je psán velice zajímavým a čtivým jazykem, což musím vřele ocenit. Zpočátku jsem měl problém se do knihy začíst, ale jakmile se mladý Sinuhet začal dvořit Nefernefernefer, již jsem neměl problém se do příběhu ponořit a prožívat s tímto postupně stárnoucím lékařem jeho cestování po tehdy známém světě, prožíval jsem s ním radosti i příkoří, která za svůj velice dobrodružný a citově náročný život absolvoval. Příběh je velice poutavý, a pokud to čtenář připustí, naplní jej mnohým pocity - od mladické naivity přes chvíle radosti až po hořký zármutek. Ke knize jsem měl velká očekávání. A byla vrchovitě naplněna. Těším se na další zážitky s knihami velikána historické prózy Waltariho.

všechny komentáře

Související novinky (2)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


Knižní novinky (13. týden)

24.03.2019


Citáty z knihy (1)

Není rozdílu mezi lidmi a každý člověk se narodí na svět nahý a srdce lidské je jedinou mírou mezi lidmi. A nelze měřit člověka podle barvy jeho pleti či podle jeho jazyka, a nelze měřit člověka podle jeho roucha či šperků, a nelze měřit člověka podle jeho bohatství či chudoby - nýbrž jedině podle jeho srdce. Proto dobrý člověk je lepší než zlý a spravedlnost je lepší než křivda, ale nic jiného nevím - a to je všechno mé vědění.


Ocenění knihy (1)

2020 - Audiokniha roku (Nejlepší kniha – jednohlasá četba (OneHotBook))


Kniha Egypťan Sinuhet v seznamech

v Právě čtených229x
v Přečtených7 922x
ve Čtenářské výzvě765x
v Doporučených961x
v Knihotéce1 973x
v Chystám se číst2 148x
v Chci si koupit344x
v dalších seznamech20x