Einsteinův mozek a jiné povídky přehled
Josef Nesvadba
Povídková sbírka, obsahuje mimo jiné povídky Einsteinův mozek, Blbec z Xeenemünde, Poslední cesta kapitána Nema, Vynález proti sobě a Ztracená tvář. Sestaveno ze sbírek Tarzanova smrt, Einsteinův mozek, Výprava opačným směrem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Einsteinův mozek a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.
Tahle sbírka Nesvadbových raných povídek mě vůbec nezasáhla. Samotný autorův styl psaní mi tady prostě nesedí. Povídky postrádají čtivost a kolikrát i nějakou ucházející pointu. Vesměs jsou podprůměrné, nemastné, neslané. Dokonce i vyhlášené tituly jako Tarzanova smrt, Blbec z Xeenemünde nebo Ztracená tvář nejsou kdoví co a lépe se povedlo je zfilmovat. Po přečtení doslovu Ondřeje Neffa, legendárního spisovatele české sci-fi se leccos vysvětluje. Zkusím dát Nesvadbovi ještě šanci a přečtu si něco z jeho pozdější tvorby. Snad si napraví reputaci. Každopádně je to můj individuální názor, někomu tahle kniha sedne mnohem více. Sto lidí, sto chutí.
Několik sci-fi povídek, které nás varují, jak by mohla dopadnout naše budoucnost - všechny boužel končí špatně.
Tak snad se naši vědci poučí a nezničí nás naše vynálezy, objevy, cesty do kosmu, technika a naši roboti.
Kniha Einsteinův mozek a jiné povídky v seznamech
Část díla
1987 | Einsteinův mozek a jiné povídky |
1960 | Einsteinův mozek |
1964 | Vynález proti sobě |
1986 | Hledám za manžela muže |
Je mi líto, že musím českému klasikovi žánru zasvítit jen dvěma hvězdami, ale jsem holt náročnější. Vlastně i ty dvě uděluji jen ze sentimentu.