El Borbah přehled
Charles Burns
El Borbah je 200 kilogramové soukromé očko v zápasnickém obleku a tajuplné masce, žijící v tajuplném městě jako vystřiženém z noirové kriminálky, plném podivných existencí a šílených vědců. Je živ pouze ze špatné mexické stravy, piva a cigár a svá vyšetřování vede drsně a nevybíravě, při sledování rozbíjí jak dveře tak lebky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize El Borbah. Přihlašte se a napište ho.
Burns má specifickou kresbu, která mě nepřestává fascinovat. Tematicky je mi jeho tvorba též blízká. U Burnse nenajdete antická těla superhrdinů, leda obtloustlého wrestlera, který si v každém druhém políčku zapálí cígo a někoho pošle do prdele. Ještě bych rád podotkl, že Burns je puntičkář, a tím je mi také blízký. Když je El Borbah v druhé povídce postřelen do levého ramene, je jizva z tohoto zranění patrná i v dalších dílech, která vznikaly v dalších létech, a nikde Burns neopomněl zakreslit jizvu, dokonce se díl od dílu více a více zaceluje.
I když El Borbah není rozsahově ani tematicky tolik bohatý jako Burnsovo Magnus Opus Černá díra, je i tak příjemným zpestřením jindy náročného čtení. El Borbah je pro mě prostě komiksové vysoce kvalitní guilty pleasure, což si trochu odporuje, že? Černobílá navíc sluší noiru, vlastně je s ním zatraceně spjata. Do kategorie detektivního noiru El Borbah do určité míry rozhodně patří, i když dokáže ironizovat dokonce i již tak ironický žánr.
Kniha El Borbah v seznamech
Tak tohle je fakt jednohubková ulítlost. Kresbu budete buď milovat nebo nesnášet a příběhy jsou tak bláznivé, že je musíte dočíst. Asi to nebude sedět každému.