Elfové II přehled
Bernhard Hennen
1. kniha série Elfové - druhá část ze dvou. Jako hrdinové ze starých ság se vydali dva elfí přátelé, Farodin a Nuramon, hledat a vysvobodit svou milovanou Noroelle. Již samotné hledání je obtížné, a když se jim konečně podaří objevit místo, kam byla elfí královnou vypovězena, narazí na téměř nepřekonatelné obtíže. Do cesty se jim postaví nejenom magická bariéra, kterou královna vytvořila a již nemohou prolomit bez kouzelného albského kamene, ale i znovuzrozený démon. Toho už sice jednou přemohli, ale nyní shromáždil síly, jež hrozí zničit celou říši elfů i se všemi národy, které je obývají. Dochází k rozhodujícímu boji o bytí či nebytí Albenu…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Elfové II. Přihlašte se a napište ho.
Moc se mi tento díl líbil a zaaujal.Líbilo se mi jak Hennen pracoval v časoprostoru.Doporučuji
Poutavější než první část knihy. Přesto trvám na většině toho, co už jsem napsala a obě části dohromady bych hodnotila jen třemi hvězdičkami. Druhou část jsem ale neměla potřebu odkládat. Celkově mi ale sedla a i když o více než krok zaostává, za některými jinými knihami, velmi mě bavila.
Překlad bohužel trpí neodpustitelnou hyperkorektonstí, korektor zjevně netuší, kdy napsat "ses", protože se místo něj "jsi se/si" vyskytuje v knize nejméně 3x. Také jsem si všimla jednoho místa, kde se překladatelka rozhodovala mezi "nazelenalý" a "zelenkavý" a v textu zůstaly obě varianty. Překladu jako takovému ale opět můžu vytknout jen drobnosti, kdy ujela skladba věty (a je divné, že ty nedostatky prošly korekcí, ne že vznikly).
Líbilo se mi, jak rychle se tentokrát rozeběhl děj. A opět drobnosti jako "lov děti démonů". Kniha je na jednu stranu jaksi naivní a pohádková a na druhou stranu obsahuje drsné momenty (které se ale najdou i v pohádkách, když se nad tím člověk zamyslí). Ale jaké odhodlání, jaké oběti, jaká vytrvalost a věrnost... Fantasy epos. Konec dobrý i smutný s vyhlídkou na další dobrodružství. Na druhou stranu je zápletka rozřešená, takže do dalších dílů se zatím nehrnu. Zřejmě to budou celkem samostatné příběhy.
Kniha Elfové II v seznamech
2008 | Elfové I |
2012 | Královna elfů I. |
2009 | Zima elfů I |
2009 | Elfové II |
2010 | Světlo elfů I |
Elfí válečníci Nuramon a Farodin už celé věky pátrají po vypovězené Noroelle, ale ta nejtěžší zkouška na ně čeká v podobě znovuzrozeného Devanthara, který ohrožuje celou říši elfů. Druhá polovina rozděleného románu Bernharda Hennena a Jamese Sullivana je o poznání emotivnější a zajímavější než předchůdce, byť mnohé nešvary z dřívějška zůstaly i tady a devalvují celkové vyznění díla. V prvé řadě zůstala rozvláčnost, která dokonce i z dynamických bojových scén udělá takticko-operační příručku pro vojenské zálohy, zevrubně popisující vše, včetně sklonu paží při seku mečem nebo nejefektivnější postavení sekery při eliminaci protivníka. Druhým zádrhelem je práce s postavami, a to nejen s těmi, které se objeví neznámo odkud a hned vzápětí mizí neznámo kam, ale i s těmi, které utvářejí hlavní dějový proud. Snad všichni kromě Mandreda Torgridsona postrádají osobitost a něco, co zajistí, že s nimi budete i dýchat (v případě Nuramona a Farodina je to opomenutí až trestuhodné). Přiznávám, že s blížícím se koncem se ledy přece jen trochu pohnuly a naznačily potenciál, který se v příběhu ukrýval, i tak to ale na víc než tři a půl hvězdy nevidím.