Eliška přehled
Táňa Keleová-Vasilková
Na pozadí druhé světové války se odehrává příběh Elišky, kterou sledujeme od dětství až po stáří. Čtenáři se stanou svědky její úžasné životní cesty plné lásky, soucitu a odhodlání. I přes těžké životní zkoušky a bolesti si Eliška zachovala dobrotu a upřímnost srdce. Je inspirací pro nás všechny, abychom se nebáli jít za svými sny a s láskou přistupovali k bližním. Příběh Elišky oslavuje sílu lidského ducha a ukazuje, že i z nejtemnějších chvil se dá vykoupit krása. Je to příběh o tom, že i když bolest nikdy úplně nezmizí, můžeme se z ní poučit a růst. Kniha vás dojme a přinutí zamyslet se nad vlastním životem. Pro milovníky příběhů o silných ženách, rodinných pout a překonávání překážek je Eliška povinnou četbou. Neváhejte a ponořte se do Eliščina fascinujícího světa!... celý text
Romány Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: 2024 , NoxiOriginální název:
Eliška, 2024
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Eliška. Přihlašte se a napište ho.
Mám moc ráda knihy tohohle typu, ze života, pěkně v průběhu našich dějin. Jenže tady to za mě moc nefungovalo. Do čtení jsem se musela vyloženě nutit a byla tu hromada rušivých prvků, které jsem prostě nedokázala ignorovat. Například rychlé střídání vyprávění z Eliščiny minulosti a současnosti. Co stránka, to jiný čas vyprávění. Nedokázala jsem se tak do příběhu vůbec ponořit. Další věc, která mi vadila, je fakt, že se autorka prakticky vůbec nevěnovala nějakým historickým reáliím. V knize jen okrajově zaznamenáte, že zrovna probíhá válka, nebo nastoupili k moci komunisti, ale jinak se tu o tom vůbec nemluví, neprobírají se žádné historické události a skoro to vypadá, že nic z toho na život hlavní hrdinky nemá nějaký zásadní vliv. No a potom ty dlouhé pasáže, kdy Eliška neustále nostalgicky “brečí, vzpomíná na minulost a nekonečně filozofuje nad tím, co prožila nebo neprožila. Milionkrát tak máte pocit, že už bude konec knihy, ale není a brzy na vás čeká další “hluboké zamyšlení nad životem, kterých je tu požehnaně. Taky tu někdo v recenzích psal, že kniha je plná překlepů a v ději se objevuje až podezřele moc náhod, které mohou vyznívat jako přitažené za vlasy.
Čtivé, což není jediné kritérium. Příliš sentimentální a události by vydaly na několik hlouběji propracovaných knih. Kdo si chce při čtení poplakat, pak ano. Líbilo, neodsuzuji, ale místy až moc plánovitého dojetí.
Oheň v těle, Hlubiny a další knižní novinky (42. týden)
13.10.2024
Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)
07.04.2024
„Tak už to v životě chodí, pěkné chvilky trvají jen okamžik. A najdou se i tací, kteří ty okamžiky nevnímají, proklouznou jim mezi prsty...“
„Já nechtěla, nevybrala jsem si to, ale stejně se to stalo. Stávají se věci, o které absolutně nestojíte.“
„V životě víc ztrácíme, než získáváme. Dnes už to vím. Dnes bych některé situace vnímala a řešila úplně jinak než tehdy, jenomže je mi to k ničemu, nic z toho, co bylo, nezměním. Opravné termíny život nenabízí..“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Eliška v seznamech
v Mé knihovně | 40x |
láska slovenská literatura vzpomínky rodinná tajemství ztráta blízkých slovenské romány válka dětskými očimaAutorovy další knížky
2003 | Manželky |
2011 | Dva životy |
2020 | Slib |
2012 | Nikdy |
1997 | Cena za voľnosť |
Moc pěkné čtení které vas nenechá v klidu.
Buď čtete, nebo na knihu myslíte.
Určitě zkusim další knihy této autorky