Emilka přehled

Emilka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533831/bmid_emilka-65e9d961918bc.jpg 4 421 421

Život lidem nakládá, kolik unesou. Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit. Tento román je o opravdové lidskosti, o kráse čirého dobra a o duších obyčejných lidí, jejichž příběhy známe i ze svého vlastního okolí. Autor: Ivana Fajnorová se narodila v roce 1967 v Brně, kde se svým manželem dosud žije. Od dětství miluje literaturu a čtení knih věnuje nemalou část volného času. Všímá si především lidských osudů a drobných, leč pozoruhodných detailů v mezilidských vztazích na pozadí běžných reálií. A právě fascinace obyčejnými osudy a schopnost je poutavě vyprávět ji přivedla k napsání prvního románu Emilka. Interpret: Michaela Rykrová pochází z Rokytnice v Orlických horách. Je absolventkou činoherního herectví na JAMU v Brně. Jeden studijní rok také strávila na herecké konzervatoři Royal Conservatoire of Scotland ve Skotsku. Hostovala v divadlech Národní divadlo moravskoslezské, Švandovo divadlo, Divadlo Feste, Národní divadlo Brno a aktuálně hostuje v Divadle Mír. Můžete ji také slyšet na vlnách brněnského rádia Hitrádio City Brno. Svůj hlas již propůjčila řadě audioknihám a pravidelně namlouvá reklamní spoty. Současně pracuje jako masérka a lektorka masérských kurzů. Copyright: Nahrávka vznikla podle knihy Ivany Fajnorové Emilka vydané Nakladatelstvím JOTA v roce 2022. © Ivana Fajnorová, 2022. Audiokniha © Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2023. Čte Michaela Rykrová. Režie, střih a mastering Nahrávací studio George Lukase. Hudba Hana Piškulová. Vydalo Nakladatelství JOTA, s. r. o., v roce 2023.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Emilka. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (131)

EvikU.
25.09.2024 4 z 5

Emilka je příběh o celém jednom životě holky od narození až do stáří babičky, kdy došla na samý konec života a cítí volání odchodu ze života. Události ve 20. století, které přinesli lidem mnoho bolesti, moc ovlivnit nešlo.

Obě světové války, padesátá až osmdesátá léta komunismu, které byli pro spoustu lidí snad ještě horší než za války. A do té doby přicházejí nemoce a postižení jako v kterékoliv jiné době.

Emilka si toho prožila hodně, maminku v uvozovkách ztratila shodou okolností našla ve svém životě jiné dvě ženy Libuši a Andělu, které jí byli cizí, přesto ji v určitém období v životě byli bližší než matka Marie.

Svojí první lásku ztratila, svého manžela Rudolfa si vzala spíše z rozumu a tak nějak na ní zbyl, přesto se ho naučila svým způsobem mít ráda. Bolestných ztrát bylo v jejím životě hodně a až po letech dokázala pochopit svoji matku a odpustit jí. Život není nikdy černobílý a žijeme ho všichni tak jak nejlíp umíme.

Nějaké malé výhrady bych k psaní občas měla, ale knihu jsem si užila. Takový těžký životní osud nám ukáže, jak se máme dobře a přesto si stěžujeme.

zimolka
24.09.2024 5 z 5

Kniha je dle mého názoru opravdu povedená ve všech směrech. Příběh mě chytl a těžko se od něj odchází.


Jíťa307
14.09.2024

Krásně zpracované téma – nelehký život Emilky, která mi už od začátku přirostla k srdci. Život jí hodně naložil, zažila mnoho smutných chvil. Místy mě ukápla i slzička. Autorka používá krásné obraty a z celého příběhu čiší venkovské prostředí. Jediné co se mi moc nelíbilo, byla častá přítomnost smrti.

všechny komentáře

Související novinky (2)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


Vychází Mrtvá zóna, Temný amulet a další knižní novinky (39. týden)

25.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Emilka v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených563x
ve Čtenářské výzvě132x
v Doporučených37x
v Knihotéce179x
v Chystám se číst348x
v Chci si koupit77x
v dalších seznamech3x