Emilka

Emilka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533831/bmid_emilka-65e9d961918bc.jpg 4 421 421

Život lidem nakládá, kolik unesou. Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit. Tento román je o opravdové lidskosti, o kráse čirého dobra a o duších obyčejných lidí, jejichž příběhy známe i ze svého vlastního okolí. Autor: Ivana Fajnorová se narodila v roce 1967 v Brně, kde se svým manželem dosud žije. Od dětství miluje literaturu a čtení knih věnuje nemalou část volného času. Všímá si především lidských osudů a drobných, leč pozoruhodných detailů v mezilidských vztazích na pozadí běžných reálií. A právě fascinace obyčejnými osudy a schopnost je poutavě vyprávět ji přivedla k napsání prvního románu Emilka. Interpret: Michaela Rykrová pochází z Rokytnice v Orlických horách. Je absolventkou činoherního herectví na JAMU v Brně. Jeden studijní rok také strávila na herecké konzervatoři Royal Conservatoire of Scotland ve Skotsku. Hostovala v divadlech Národní divadlo moravskoslezské, Švandovo divadlo, Divadlo Feste, Národní divadlo Brno a aktuálně hostuje v Divadle Mír. Můžete ji také slyšet na vlnách brněnského rádia Hitrádio City Brno. Svůj hlas již propůjčila řadě audioknihám a pravidelně namlouvá reklamní spoty. Současně pracuje jako masérka a lektorka masérských kurzů. Copyright: Nahrávka vznikla podle knihy Ivany Fajnorové Emilka vydané Nakladatelstvím JOTA v roce 2022. © Ivana Fajnorová, 2022. Audiokniha © Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2023. Čte Michaela Rykrová. Režie, střih a mastering Nahrávací studio George Lukase. Hudba Hana Piškulová. Vydalo Nakladatelství JOTA, s. r. o., v roce 2023.... celý text

Přidat komentář

EvikU.
25.09.2024 4 z 5

Emilka je příběh o celém jednom životě holky od narození až do stáří babičky, kdy došla na samý konec života a cítí volání odchodu ze života. Události ve 20. století, které přinesli lidem mnoho bolesti, moc ovlivnit nešlo.

Obě světové války, padesátá až osmdesátá léta komunismu, které byli pro spoustu lidí snad ještě horší než za války. A do té doby přicházejí nemoce a postižení jako v kterékoliv jiné době.

Emilka si toho prožila hodně, maminku v uvozovkách ztratila shodou okolností našla ve svém životě jiné dvě ženy Libuši a Andělu, které jí byli cizí, přesto ji v určitém období v životě byli bližší než matka Marie.

Svojí první lásku ztratila, svého manžela Rudolfa si vzala spíše z rozumu a tak nějak na ní zbyl, přesto se ho naučila svým způsobem mít ráda. Bolestných ztrát bylo v jejím životě hodně a až po letech dokázala pochopit svoji matku a odpustit jí. Život není nikdy černobílý a žijeme ho všichni tak jak nejlíp umíme.

Nějaké malé výhrady bych k psaní občas měla, ale knihu jsem si užila. Takový těžký životní osud nám ukáže, jak se máme dobře a přesto si stěžujeme.

zimolka
24.09.2024 5 z 5

Kniha je dle mého názoru opravdu povedená ve všech směrech. Příběh mě chytl a těžko se od něj odchází.


Jíťa307
14.09.2024

Krásně zpracované téma – nelehký život Emilky, která mi už od začátku přirostla k srdci. Život jí hodně naložil, zažila mnoho smutných chvil. Místy mě ukápla i slzička. Autorka používá krásné obraty a z celého příběhu čiší venkovské prostředí. Jediné co se mi moc nelíbilo, byla častá přítomnost smrti.

Ivetaa
03.09.2024 5 z 5

Nádherné čtení - pro mě kniha roku. Nejvíc se mi líbila věta - poplatná i dnes v politice: " Ale podívej se na ně. Kdo by to mohl dělat? Vždyť někteří jsou rádi, že vůbec udrží moč, a ti mladší zase myšlenku"...

petula22
08.08.2024 5 z 5

Za mě úžasná knížka, plná silných osudů. Krásné a zároveň smutné příběhy lidí okolo Emilky. Za mě umocněno faktem, že se autorka inspirovala svojí skutečnou babičkou Růženkou. Snad autorka pracuje na další knize :)

sweeney
04.08.2024 5 z 5

Krásná a zároveň vlastně i smutná knížka o osudu Emilky, od jejího narození až po poslední dny. Sledujeme nejen její životní příběh, ale i příběh jejích rodičů, sourozenců, partnerů a dětí. Skvěle propletena linie minulosti s přítomností, to vše na pozadí období předválečného, období druhé světové války a následně i komunismu. Opravdu povedené čtení :)

Clara_C
04.08.2024 3 z 5

Autorka na konci píše, že díky tomu, že je vášnivou čtenářkou a sem tam něco napsala, pokusila se o knihu. Na prvotinu rozhodně dobrý počin. Příběh pěkný, dobře se četl. Bohužel emoce jsem do čtení moc nezapojovala, a že by bylo proč. Tolik úmrtí blízkých, dětí, ale nic to se mnou neudělalo. Postavy příběhem jen tak procházely, všechno se odehrávalo jen na povrchu, nic u čeho by se mi tajil dech a uvěřila bych opravdovosti někoho z nich.
Škoda.

Evaho73
16.07.2024 5 z 5

Román "Emilka" prináša citlivý a hlboko emotívny príbeh mladej ženy, ktorej život je poznačený komplikovanými rodinnými vzťahmi a hľadaním vlastnej identity. Kniha sleduje Emilkino putovanie od detstva po dospelosť, pričom sa dotýka tém ako láska, strata, sebapoznanie a osobný rast.
Hlavnou silou románu je autorkina schopnosť vytvoriť realistické a komplexné postavy. Emilka je protagonistka, ktorá je vykreslená s veľkou starostlivosťou a detailnosťou, čo umožňuje čitateľovi hlboko sa s ňou stotožniť. Jej životné skúšky a triumfy sú podané s takou autenticitou, že čitateľ môže pocítiť jej radosť i bolesť.
Autorka tiež umne využíva striedanie časových rovín, čo dodáva príbehu dynamiku a napätie. Takisto exceluje v opisovaní prostredia a vnútorných svetov postáv, pričom jej štýl písania je plynulý a prirodzený. Tento prístup umožňuje čitateľovi preniknúť hlbšie do myslenia a pocitov postáv, čo je jedným z najsilnejších aspektov románu.
Z literárneho hľadiska "Emilka" vyniká svojou schopnosťou balansovať medzi dramatickými momentmi a tichými, introspektívnymi chvíľami. Oceňujem, že napriek občasnej predvídateľnosti dejových zvratov, kniha neztráca na svojej emocionálnej hĺbke a úprimnosti.

Psímáma
01.07.2024 4 z 5

Emilka mi připomínala Slepou mapu od Mornštajnové. Mám vyprávění tohoto typu ráda, četla se mi dobře, dokonce tak dobře, že jsem byla doma plísněna za dočasnou neúčast na domácím dění ;-) Je to hezké čtení o náročné době, kdy rodina byla nejvíc a lidé byli skromní.

Jančislava
26.06.2024 4 z 5

Na knihu jsem se se celkem těšila a zklamaná nejsem. Nedávno jsem přečetla Violku (od jiné autorky) a ta mě trochu zklamala, ale Emilka se mi líbila více. Začátek jejího života mě bavil víc, ale celé to bylo zajímavé. Občas jsem měla problém se zorientovat v situacích a čase. Já bych ocenila více informací o sestrách, zvláště o té poslední. Jinak se mi Emilka líbila.

prochajda
11.06.2024 5 z 5

Obsáhlý příběh jedné rodiny z okolí Brna. První polovina se mi líbila moc, druhá byla slabší, ale kniha byla čtivá a tak smutná.... Život každému naloží kolik unese. Také mi připomněla skvělý Šikmý kostel od Karin Lednické.

JanaSilna
11.05.2024 5 z 5

Knížka se mi líbila, ale chtěla bych pozdvihnout i fakt krásnou obálku!

Adusa68
10.05.2024 3 z 5

Po přečtení této knížky mám takové rozporuplné pocity. První půlka knihy je hlavně o dětství a dospívání hlavní hrdinky, druhá půlka o jejím dospělém životě. Na mě to bylo místy až moc do detailu popisné, někdy jsem se ztrácela v ději, protože byla nastíněná situace, pak byly třeba dvě stránky o něčem jiném, a pak se děj zase vrátil k té situaci. Na mě to bylo prostě chaotické. Navíc historické události mi přišly do knihy dosazeny někdy jakoby náhodou, místy mi to přišlo naopak až moc na sílu dopsané. Intimní části mi přišly poněkud nevhodné (červená knihovna by se červenala) a nekorespondovalo mi to s duchem celé knihy. Knížka není vyloženě špatná, ale za mě spíše průměr.

Kerberos
13.04.2024 5 z 5

Knížka,kterámi tématicky velmi sedla.Historie jedné rodiny odehrávající se v minulém století v okolí Brna.Nejedná se o příliš šťastný příběh.

hanka0630
06.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Posloucháno jako audio. Hezký příběh, obzvlášť v době Emilčina dětství. Co mi ale vadilo, byl jazyk, kterým je kniha napsaná. Spousta zvláštních přirovnání a obrazů, které mi občas přišly až nesmyslné. (Vajíčka čekající ve vaječnících na jedinou spermii? Matka, která najde v troskách svou mrtvou dceru, se obdivuje uměleckému dílu na jejím krvavém obličeji?) Věty plné záporů mi daly dost práce, abych je pochopila. Nicméně můj zájem o příběhy ze života obyčejných lidí byl uspokojen, takže hodnotím spíš kladně.

Terusha003
29.02.2024 3 z 5

Další rodinná sága, ale něco mi tady chybělo. Některé popisy mi přišly příliš zdlouhavé.

Katka2382
11.02.2024 1 z 5

Ze začátku se mi to líbilo,styl vyprávění připomínal Sudetský dům.Ale pak se to nějak zvrtlo a já měla pocit že si mi do ruky dostalo dílo z pera Vlastičky Javořický(ač jsem od ní teda nikdy nic nečetla).
Přišlo mi že autorka příliš tlačí na pilu a některá přirovnání a připodobění se tam vůbec nehodili.Taky mi docela chyběla časová osa,dost jsem se v tom ztrácela.
Za mě teda žádné nadšení.
Ale své čtenáře si to asi najde.

bookcase
05.02.2024 5 z 5

Posloucháno jako audio - krásně a s citem načteno. Příběh Emilky mě dostal, tolik toho dostala od osudu a přesto se nevzdala. Miluju tyto zdánlivě obyčejné příběhy obyčejných lidí.

jirka9453
01.02.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala už v době vydání. V té době jsem zrovna dočetl Šikmý kostel a chtěl jsem navázat na knihu v podobném stylu, a sledovat životní osud Emilky, jak jsem odhadl podle anotace, odpovídalo stejnému stylu vyprávění. A dostal jsem, co jsem hledal.

Kniha je napsána velmi dobře, poutavě líčí osudy postav, se kterými prožijete jejich radosti i strasti, některé si zamilujete, některé proklejete a některé musíte obdivovat. Občasné zvraty osudu už byly takové, že i já z pozice čtenáře jsem si řekl... "co komu ta Emilka, proboha, udělala?"

Velmi pěkná kniha o jedné motanici lidských osudů.

TaLu
29.01.2024 5 z 5

Historie jednoho selského rodu očima jednoho z dětí. Život se s hrdiny opravdu nemazlí. První světová válka, úmrtnost dětí, tíživé podmínky početné rodiny, výchova u příbuzných, nástup fašismu, další válka, ztráta blízkých.
Doporučuji těm z našich čtenářů, kteří mají rádi objemné knihy, ve kterých je vykreslena dlouhá historie rodu. Kniha sama není objemná, ale stránky jsou opravdu nahuštěné. Trochu to způsobuje problém s malými písmenky, ale do dramatického příběhu se čtenář ponoří. Moc hezké byly také vykreslené zvyky a sepětí s přírodou. Jednu vánoční zvyklost jsem neznala. Paní spisovatelka do románu zpracovala i vzpomínky své babičky.