Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě přehled
Eduard Droberjar
První souborná encyklopedie o archeologii Germánů, doby římské a stěhování národů u nás. V návaznosti na již vydané encyklopedie Keltů (J. Waldhauser) a Slovanů (M. Lutovský) přináší text jak soupis nejdůležitějších lokalit (pohřebišť, hrobů, římských táborů, sídlišť, depotů i ojedinělých nálezů), ale také přehled germánských kmenů u nás a jejich kmenové útvary, jednotlivé kultury a podobně. Text knížky je bohatě ilustrován včetně celostránkových obrazových tabulí a map.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě. Přihlašte se a napište ho.
Větší část knihy je opět abecedním katalogem ( jako v případě obdobné Encyklopedie Keltů v Čechách ) především nálezových lokalit a nálezů jako takových, což není příliš záživné, pokud člověk nehledá něco konkrétního. Vzhledem k poměru cena - obsah bych si jí asi nekoupil, ale k zapůjčení např. z knihovny pro zájemce o historii "našich" Germánů určitě doporučuji.
Kniha Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě v seznamech
archeologie protohistorie doba stěhování národů doba římská Germáni archeologické lokality archeologické nálezy archeologický výzkumAutorovy další knížky
2005 | Věk barbarů |
2000 | Příběh o Marobudovi a jeho říši |
2008 | Archeologie pravěkých Čech. 8, Doba římská a stěhování národů |
2002 | Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě |
2017 | Římské a germánské spony ve střední Evropě (Archeologie barbarů 2012) |
Četla jsem v této sérii nejprve Encyklopedii pravěku a v porovnání s ní mě zde překvapil značný prostor věnovaný vědcům a institucím. Aspoň to rychleji odsýpalo, když jsem je přeskakovala jako irelevantní pro mé potřeby. V knize skutečně převládají velmi detailní hesla k nálezům a nálezovým situacím, jak zmiňuje Vlk.kh. Mně to pomáhá zmapovat si možnosti terénní výuky v nejbližším okolí a regionu, jen se tím holt musí člověk prokousat od A do Ž.