Enderův stín přehled

Enderův stín
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399944/bmid_enderuv-stin-fyw-399944.jpg 4 294 294

Stínová série série

1. díl >

Vracíme se na výcvikovou orbitální stanici, na které Mezinárodní flotila vychovává z nejnadanějších dětí budoucí velitele do války proti mimozemským agresorům. Země žije pod hrozbou opakovaného útoku termiťanů a ve slumech Rotterdamu živoří v partě nechtěných „spratků“ maličké dítě s geniální schopností přežít – Fazolek. Svou chytrostí změní poměry všech malých dětí v celém městě, a proto není nijak překvapivé, že si jej všimnou vyhledavači talentů z Flotily. Nedlouho poté jej raketoplán odnáší na oběžnou dráhu, kde od prvních chvil naráží na jméno geniálního Andrewa „Endera“ Wiggina. Je jen otázkou času, kdy se obě podivuhodné individuality setkají… Děj románu se odehrává paralelně se slavným románem Enderova hra a přináší nový a v mnohém překvapivý pohled na čtenářům dobře známé události, které by bez Fazolkova přispění probíhaly zcela odlišně.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo , Triton

Ender's Shadow, 1999

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Enderův stín. Přihlašte se a napište ho.

alekis
07.12.2024 5 z 5

SPOILER jen malý :-)
Inspirace nalezena na DK, jinak bych si na Endera asi nevzpomněla... A přitom jsem kdysi v šerém dávnověku přečetla Enderovu hru a byla jsem z ní nadšená!
Bohužel, Hra je zapomenuta.
Návrat do světa, v kterém lidstvo bojuje se skoro neporazitelnými termiťany, a účastní se ho nejen dospělí, ale též mimořádně nadané děti, byl neplánovaný, nečekaný a přímo skvělý! Geniální autor... geniální kniha!

Hlavní hrdina Fazolek... dítě bez rodičů, bez povědomí, kdo je, maličký nejen věkem, ale i postavou... Prožíváme s ním jeho krušné dětství, plné nebezpečí, na ulicích Rotterdamu.
A pak se ten drobek ocitne na vesmírné stanici, kde se spolu s mnoha dalšími dětmi, které jsou zpravidla o něco starší, ale hlavně větší než on, podrobuje výcviku. Má ukázat, co v něm je... a je v něm toho strašně moc!

Doporučuji seznámit se s Fazolkem, je tak nesmírně zajímavý! Číst ale tuto knihu jako vůbec první z Enderovského světa (když to tak nazvu) bych odložila až po přečtení Enderovy hry. V závěru se mi totiž spojily obě knihy - Hra i Stín, vybavila jsem si již zapomenuté a pochopila jsem souvislosti.

Víc bych ke knize nic nepsala, podle mého je to další hvězda žánru sci-fi. Pouze dodám, že autor, jemuž z plna srdce tleskám, nás upozorní na jednu důležitou skutečnost. Pokud se sjednocené Zemi podaří porazit termiťany, pravděpodobně znovu dojde k situaci, která vládla před útokem mimozemšťanů. Jednota se ihned rozpadne. Zas tady bude boj o to, kdo bude na prvních příčkách a mocnosti budou chtít pro sebe získat vysoce inteligentní a skvěle vycvičené děti, budou chtít využít jejich schopnosti.

To mě tedy velmi zaujalo, o takovém, velice pravděpodobném výsledku by mě nenapadlo uvažovat. Přečetla jsem si anotace k dalším dílům série a podle všeho se autor věnuje sice teoretickým, ale ve skutečnosti docela dobře možným situacím na planetě, mezi jednotlivými státy - ale do toho asi už nepůjdu.
Zachovám si Fazolka, Endera a ostatní takové, jací jsou v 1. části. Jak vyrostou a co z nich bude... asi už nikoliv, i když možná...

Vynikající, dramatická, napínavá, ale i poučná kniha. Moc doporučuji.
:-)

Terror
02.12.2024 5 z 5

Návrat na začátek se povedl. Ba co víc - obavy, že znalost dějů z bitevní školy ubere příběhu na napínavosti, se nepotvrdily.
Fazolkovy osudy mne pohltily. Naprosto.
Filozofování pozdějších dílů Enderovy série se pro mne stalo až nepoživatelným a neochuceným salátem. Tohle je pořádná porce pálivého kari. A chci víc, protože ostrá jídla mám rád.

ArkAngel
08.08.2023 4 z 5

Jak Orson Scott Card předjímá na začátku, kniha není typickým pokračováním, ale sám volí termín paralax - paralelní román. Děl vyprávěných z pohledu někoho jiného moc není, byť se tam vznikají (třeba nyní paralelní série ke Stmívání) a autor se s tím popral se vší vervou. Fazolkův pohled je možná daleko zajímavější než od Endera a celé fungování bitevní školy je nyní také komplexnější, jelikož autor měl mnoho let, aby si domyslel celou řadu dalších detailů. Jsem opravdu zvědavý na další knihy, jelikož Enderova sága je mimořádná.

Knižní novinky (8. týden)

17.02.2019

Ocenění knihy (1)

2000 - YALSA Book Awards (Axel Awards)

Kniha Enderův stín v seznamech