Epištoly o elitách a lidu přehled
Vlastimil Vondruška
Volné pokračování úspěšné knihy Breviář pozitivní anarchie, která podrobně rozebírala nejrůznější problémy současnosti. Jim se věnuje i nový titul, ale tentokrát z pohledu dvou odlišných vrstev – elity a lidu. Autor uvádí titul slovy: „Elitu chápu jako skupinu lidí, která díky svému mocenskému postavení určuje běh života lidu. Za to požívá jistou úctu a obživu. Lid, to jsou ti ostatní, jejichž běh života je určován vládci. Dostává se mu poznání z úst učenců a těší ho tvorba talentovaných umělců. Pokud však elity vnucují lidu postoje, poznání a zábavu, s níž bytostně nesouhlasí, nerozumí jí a nemíní ji přijmout za svou, reptá. V takových dobách pak vycházejí knihy podobné této.“... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Epištoly o elitách a lidu. Přihlašte se a napište ho.
Nenapadá mě příhodnější slovo než: solidnost. Opět solidní, věcný, pragmatický a last but not least čtivý Vondruška.
K schaccovi mě napadá drobná myšlenka: možná nám schacco potřeboval ukázat, jak přemýšlí do hloubky, tak ať to napíše sám. A dokáže, že po přepsání, rozšíření a prohloubení to bude ještě někdo číst.
Každý holt není Kara-Murza.
Jsem teprve na začátku (jinak mám za sebou autorův Breviář...), ale stačí mi věta "společenská nerovnost je věcí přirozenou a v lidských dějinách je konstantou nadčasovou a věcnou"...
A žádní aktivisté, ombudsmani aj.tuto nerovnost fakt nenarovnají (akorát nadělají kolem sebe nepořádek)... Možná, kdyby si přečetli alespoň autorovy 3 knihy ( Breviář..., Epištoly... a Kroniku zániku Evropy), třeba by se jim rozsvítilo... I když...asi těžko, co by pak dělali :(
Ke komentáři Metrouška: pan Vondruška a politické ambice??? Pochybuji. Vzhledem k tomu, kolik toho ví a jaké má názory... Byl by tam úplně osamocen, než by ho ostatní sežrali i s chlupama... Ale pokud by se do toho dal - má můj hlas :)
Kniha Epištoly o elitách a lidu v seznamech
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Kniha psaná k tehdy aktuálnímu tématu. pravděpodobně bych spoustu věcí vnímal jinak a víc emocionálně. Jelikož jsem ale na knihu zapomněl a četl jí až s odstupem nějakého času, tak to prožívání nebylo tak emoční. Nicméně v zásadě v knize neshledávám, žádné "extrémistické" myšlenky ani nic nekorektního. Já sám jsem "stará konzerva", takže pro mě osobně:
1) osvěžení některých myšlenek, které jsem z přednášek psychologie a sociologie už zapomněl.
2) Zajímavé kombinace historických udáostí a možná i paralel, které mnohdy člověku sami od sebe nenaskočí.
Teď zpět do víru beletrie, kde není třeba tolik myslet :-D