Eragon přehled
Christopher Paolini
Odkaz Dračích jezdců série
Ilustrované vydání. Vraťte se do světa Eragona ve výpravném vydání prvního dílu slavné série od Christophera Paoliniho. Nechte se okouzlit osudem chudého farmářského chlapce, který se spolu s dračicí Safirou vydává na nebezpečnou cestu Královstvím pod krutovládou zlého krále. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárního Dračích jezdců? Osud celé země možná leží v jeho rukou...... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2023 , Fragment (ČR)Originální název:
Eragon, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Eragon. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je jedna z těch knih (sérií), které jsou pro mne úplné topky.
Rozhodně musím pochválit chování postav – respektive to, že se opravdu povětšinou chovají dle svého věku, charakteru a minulostí, což obvyklé rozhodně není. Eragon, Safira, ani nikdo z dalších postav nemá nic zadarmo a všichni z nich dělají chyby, za které si odnášejí následky. Některými lidmi byly této knize vytýkány příliš jednoduché věty, ale mně to nevadilo. Naopak. Osobně jsem to ocenila, protože jsem se mohla zaměřit na děj, který je perfektně promyšlený, nechybí mu spád, napětí, dobrodružství, chvíle nezdaru, ale i úspěchů, propracované postavy, vše, co se stane, nebo udělá na sebe v dalších částech příběhu navazuje, ale spoustu z těchto souvislostí si plně uvědomíte až při druhém čtení celé série. Není to však fantasy protkaná romantickými scénami, takže pokud je zde nějaký milovník romantasy tak spíše nedoporučuji číst. Pro ty, kteří milují spíše to vše ostatní je ale kniha jako dělaná.
Nejspíše jsem si ji tak moc užila také díky skvělému podání v audio verzi, za což moc děkuji spolupráci s Audiolibrixem.
Doporučila bych tuto knihu?
Ano. Rozhodně ano!
A komu?
Každému, kdo miluje fantasy, dobrodružství, draky, knihy, ve kterých se neobjevuje romantika a všem milovníkům dobrého čtení.
#eragon #paolini #christopherpaolini #alagasie #draci #fantasy #inheritancecycle #ctu #recenzuju #milujuknihy #audiolibrix #ctuusima #spoluprace #milujucteni #fantasy
Četla jsem to v brzké pubertě a naprosto mě to uchvátilo, že jsem to cetpa furt dokola. Možná že s odstupem času by mě to už tak nebralo, ale tehdy jsem to milovala. Díky jednoduché větné stavbě se mi to v tom věku dobře četlo.
Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)
07.04.2024
Literární festival Humbook se blíží
06.10.2016
„Rady do života - dbejte jich a budou vám k užitku. 1. Nedovolte žádnému člověku ovládat vaši duši a tělo. 2. Věnujte zvláštní pozornost tomu, aby vaše myšlení zůstalo svobodné. Někdo může být svobodný a přesto bude svázaný pevněji než otrok. 3. Věnujte lidem svoji pozornost, ale ne své srdce. 4. Projevujte úctu těm, kdo mají moc, ale nejděte slepě v jejich stopách. 5. Usuzujte logicky a s rozumem, ale svůj názor neříkejte nahlas. 6. Před nikým se neponižujte ať je jeho hodnost či postavení jakékoliv. 7. Buďte ke všem spravedlivý, nebo budou žádat pomstu. 8. Buďte opatrní na své peníze. 9. Držte se svého přesvědčení a ostatní vám budou naslouchat. 10. Co se týče lásky, má jediná rada zní být upřímný, to je nejmocnější nástroj jak odemknout srdce, nebo dostat odpuštění. To je vše co vám chci říct.“
Kniha Eragon v seznamech
v Přečtených | 10 329x |
v Mé knihovně | 2 389x |
draci elfové kouzla zfilmováno dospívání ilustrace, knižní malba pro dospívající mládež (young adult) fantasy hrdinská fantasyAutorovy další knížky
2004 | Eragon |
2012 | Inheritance |
2006 | Eldest |
2020 | Spát v moři hvězd. Kniha I. |
2009 | Brisingr |
Eragon je důkazem, že dračí vejce může vylíhnout nejen ohnivého ještěra, ale i bombastické fantasy dobrodružství. Christopher Paolini ve svých devatenácti letech napsal něco, co většina z nás dokáže v tom věku maximálně přečíst. A to s otevřenou pusou.
Příběh začíná jako klasická pohádka: chudý kluk z vesnice najde magické vejce. Ale místo omelety dostane draka. Saphira je dračí parťačka snů – moudrá, majestátní a s náznakem sarkasmu. Kdyby měl každý teenager takového rádce, svět by byl lepší místo (nebo aspoň plný draků).
Co ale dělá Eragona opravdu zážitkem, je Paoliniho láska k fantasy – ten kluk si půjčil od všech klasiků, co šlo, a udělal z toho své. Máme tu epické boje, magii, temného záporáka a tréninkové montáže, které by záviděl i Rocky. Ano, občas je to předvídatelné, ale koho to zajímá, když letíte na drakovi?
Pokud máte rádi příběhy, kde se malí hrdinové stávají legendami, a pokud jste někdy chtěli adoptovat draka, Eragon je kniha pro vás. Jen počítejte s tím, že po dočtení se neubráníte nutkání hledat dračí vejce na eBay.