Evropa, náš domov: Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině přehled
Timothy Garton Ash
Proslulý historik a novinář se již téměř půl století zabývá rolí Evropy při utváření moderního světa a výzvami, jimž musí čelit. Byl svědkem revolucí v řadě „satelitů“ Sovětského svazu a jeho kontakty s inspirátory politických změn mu poskytly cenný materiál pro tuto knihu. Nabízí v ní zasvěcený pohled na proces integrace západní Evropy a na proměnu střední a východní Evropy mezi maďarskou revolucí v roce 1956 a ruskou invazí na Ukrajinu. Autor líčí, jak se Evropa vynořila z válečné zkázy, aby se demokratizovala, sjednotila a posléze zhroutila. Přibližuje období nebývalého pokroku společně s tím, jak se mnohé pokazilo, od finanční krize v roce 2008 až po současný konflikt s Ruskem. Nezastírá korupci a nesnášenlivost, které poznamenaly vstup narůstajícího počtu kandidátských států do EU. A zamýšlí se nad tím, co by mělo případné hranice rozšíření EU definovat. Současně uvádí některá ponaučení z uplynulého půlstoletí, např. neobratný a nehumánní pokus o vytvoření „pevnosti Evropa“ proti imigraci, jenž podpořil oživení rasistické krajní pravice. Kniha Timothyho Gartona Ashe je také jeho osobním příběhem poznávání a chápání Evropy.... celý text
Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2023 , ProstorOriginální název:
Homelands: A Personal History of Europe, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evropa, náš domov: Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině. Přihlašte se a napište ho.
Vynikajúci prehľad povojnových dejín Európy zo všeobecnej aj osobnej perspektívy..pre mňa jedna z top kníh roka
Podle zdejšího hodnocení a nadšených komentářů jsem se na knihu velmi těšil, ale po jejím dočtení musím přiznat, že jsem měl jiná očekávání.
S autorem, jeho názory, smýšlením a pojetím evropanství se plně ztotožňuji, ale forma jeho knihy se mi nelíbila. Působila na mě (zejména v prvních kapitolách) jako tematický mišmaš, ve kterém autor přeskakuje z místa na místo, z tématu na téma, z období na období, z osoby na osobu a já jsem pak často nevěděl, kam tím autor směřuje a co tím chce říci. Také jsem si nebyl jistý, jestli čtu historicko-politologické eseje, cestopis nebo autorův životopis či deník.
Naopak některé kapitoly, zejména ty pozdější, ve kterých se autor věnuje např. brexitu, situaci v Maďarsku, Polsku nebo válce na Ukrajině, mi přišly velmi zajímavé.
Ve srovnání s jinými knihami o současné Evropě, např. od Timothyho Snydera, si myslím, že se dané téma dalo zpracovat lépe, zajímavěji a čtivěji.
Kniha Evropa, náš domov: Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině v seznamech
2006 | Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu |
1991 | Rok zázraků ´89 |
2023 | Evropa, náš domov: Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině |
2003 | Dějiny přítomnosti: Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let |
1992 | Středoevropan volbou |
S Timothy Ashem nemusíme ve všem souhlasit, ale určitě bychom se s ním a jeho osobními vzpomínkami měli pomocí této knihy po Evropě rozhodně projít.