Rok zázraků ´89 přehled
Timothy Garton Ash
Svazek reportáží světoznámého britského historika, politologa a publicisty představuje jedinečné zachycení převratných událostí roku 1989, tak jak postupně zasáhly čtyři středoevropské komunistické režimy včetně tehdejšího Československa. Autor se přitom soustřeďuje na klíčové události daného historického okamžiku v podobě červnových voleb v Polsku a pohřbu Imreho Nagye v Maďarsku a listopadového pádu berlínské zdi a "sametové revoluce" v Československu, jimž byl osobně přítomen, a se svou charakteristickou erudicí, osobní angažovaností i jemným humorem podává nezapomenutelné svědectví o revoluční proměně, jež definitivně změnila tvář střední a východní Evropy.... celý text
Literatura faktu Historie Žurnalistika, publicistika
Vydáno: 1991 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
We The People, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rok zázraků ´89. Přihlašte se a napište ho.
Výborný dokument, který podává dosti komplexní obraz evropských revolucí konce 80. let 20. století. Nenudilo mě to, možná i proto, že autor sám byl účastníkem dění.
Tato kniha stojí za přečtení.
Ač nerada to přiznávám,kniha mě místy nudila.Dokonce i v kapitole o Praze.Zajímavé je ovšem přidání eseje do knihy Střední Evropa po 30 letech.
Kniha Rok zázraků ´89 v seznamech
Polsko Německo Československo Maďarsko sametová revoluce 1989 střední Evropa rok 1989 komunistický režim
Četl jsem to nové vydání, se závěrečným esejem, v anglické verzi, protože jsem tehdy netušil, že vyjde znovu česky. Vynikající zachycení ducha doby, neotřelý pohled z vnějšku i jako historický pramen pro další bádání. Doporučuji číst třeba jako doprovod k poněkud vědecky suchému Sukovi a jeho Labyrintu revoluce, který by možná také zasloužil nové, aktualizované vydání.
Ze závěrečného eseje ovšem poněkud mrazí. A po pěti letech od vydání jsou některé rozdíly ještě výraznější.