Facka přehled

Facka
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126569/facka-126569.jpg 4 82 82

Všechno se vyvíjí skvěle. Maso voní, přátelé žertují, teplota už klesla pod úroveň drásavých veder. Piknik jak má být. Do té doby, dokud Harry nevlepí facku tříletému dítěti svých přátel, které vyděsilo jeho syna. Zábava zamrzne. Harryho vyšetřuje policie a čeká ho soud. Zdánlivě banální událost započne nečekanou spirálu sporů, které se točí kolem našich představ o rodině a výchově dětí. Odkrývají víc, než bychom si přáli. Tsiolkas postupně dává slovo osmi různým vypravěčům, kteří se osudného pikniku zúčastnili, a dopřává čtenáři delikátní hru perspektiv. Samotná facka a její následky všechny kolem přinutí, aby znova prozkoumali svoje vlastní představy, názory a touhy. Vyrůstá z nich silný román o lásce, sexu a manželství, o rodičovství a výchově dětí v jednadvacátém století. Facka je dráždivým příběhem o věrnosti, touze po štěstí a o mnohých podobách pravdy. Tsiolkas za svůj román obdržel několik cen — mezi jinými v roce 2009 získal Cenu spisovatelů zemí Commonwealthu , o rok později se Facka objevila v širším výběru nominací na Man Bookerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

The Slap, 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Facka. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (22)

Radimka
04.07.2023 4 z 5

Začátek se mi moc líbil a ke konci už jsem měla trochu problém. Celý se to motá kolem facky jednomu fakanovi. A těm jeho rodičům, těm bych ji flákla hned na začátku. Líbilo se mi, že se střídá víc vypravěčů a tudíž pohledů na věc, to mám ráda.

mili0278
17.01.2020

Přiznávám, že jsem od knihy mnoho neočekávala a to se vyplatilo. V podstatě naplnila očekávání mé temné duše. V některých pasážích už bylo na můj vkus moc sprostých výrazů. Ale mám moc ráda různé pohledy na jednu událost a sonda do australské společnosti mě vlastně potěšila.


PetK
10.04.2018 4 z 5

V dnešním překorektním světě mám fakt radost za všechno, co je aspoň trochu nekorektní (ráda zmíním Totálně vytroubený mozek). Autor se s tím nepáral, šel na dřeň temných duší i s tím souvisejících sprostých slov. Ani jedna z postav mi nebyla vyloženě sympatická, snad až na Richieho, což je ale taky docela osvěžující změna. Snad bych knihu trochu "prostříhala", aby byla svižnější, konec jsem čekala jiný, ale jako sonda do duší rozličných lidí i australské společnosti je to dost dobré. Btw vážně se v Austrálii takhle fetuje?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2009 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book)
2009 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - South East Asia and South Pacific)


Kniha Facka v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených113x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených6x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit8x