Faktomluva přehled

Faktomluva
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381703/bmid_faktomluva-2G7-381703.png 4 896 896

Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají. Máte pocit, že se stav světa zhoršuje anebo se dokonce řítíme do záhuby? Pak patříte k většině, která se mýlí. Budete-li se zajímat o fakta, zjistíte, že je to trochu jinak. Vlastně ne trochu. Je to naopak.

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil

Factfulness, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Faktomluva. Přihlašte se a napište ho.

Lotuska96
01.11.2024 5 z 5

Knihu jsem dlouho odkládala a nemohla se k ní dostat, ale musím říct, že stála za to! Moc doporučuju.

Clea3112
29.09.2024 3 z 5

Myšlenka dobrá. Autor chce poukázat, že s daty se dá manipulovat a interpretovat je podle potřeby, což může být nebezpečné a zneužitelné. A to je asi to hlavní, co by si čtenář měl z knihy odnést. Nejsem si jistá, zda autor sám někdy (nevědomky) nepropadá stejné demagogii, proti které brojí. Některé teze pro mě nebyly zcela přesvědčivé (např. zpochybňování vlivu některých chemických látek na lidský organismus, jen proto že úmrtnost je z tohoto hlediská nízká a přitom nezmiňování faktu, že toto dlouhodobé působení chemických látek má na organismus škodlivé důsledky právě z dlouhodobého hlediska, viz řada autoimunitních a chronických nemocí). Nepochybuji, že autor byl veden ušlechtilou snahou poukázat na v dnešní době nebezepčné hry s daty a vznikem možných dezinterpretací a dezinformací, ale je to snaha natolik křehká, že se do ní sám může zamotat.

misantroop
11.09.2024 4 z 5

Zajímavý počin. Nebudu se pouštět do hodnocení autorových pohledů, ale přemýšlel jsem o knize spíše z pohledu pracovního nástroje. V tomto ohledu se se zkreslenimi, uvedenými v knize setkávám běžně. Je užitečné tato zkreslení pojmenovat a umět je identifikovat. Z toho pohledu velmi užitečná kniha.

Kniha Faktomluva v seznamech

v Přečtených1 309x