Falzum přehled

Falzum
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156696/falzum-156696.jpg 4 34 34

Pět rozsáhlých detektivních povídek, několik vražd mezi uměleckými artefakty, které spojují nejen motivy, ale i dvě ústřední postavy. Josef Rambousek a Kryštof Fridrich, dva docela odlišní detektivové - jeden intelektuál z kavárny, druhý venkovan z hor. První má rád umění, druhý miluje vlaky. Poprvé se setkávají před kostelem, kde byl nalezen mrtvý farář a s jehož gotickým zvonem se zdá být něco v nepořádku. Další případy je pak zavedou do prostředí umělecké smetánky, aukčních síní, soukromých sbírek a ateliérů. Právě tady oba detektivové pátrají po tom, kdo zavraždil známého kurátora, kdo uškrtil dívku s artdecovou figurkou pelikána nebo zda autorem kreseb mladičkých dívek, které se objevují v Praze zrovna ve chvíli, kdy je nalezena mrtvola známého malíře, je skutečně Velázquez. Spolu s nimi pak zjišťujeme, že umění sice může vyjadřovat touhu po dokonalosti, avšak umělecký svět rozhodně dokonalý není. Rambousek s Fridrichem postupně pronikají do světa plného lží, intrik a zločinů a přitom poznávají také jeden druhého. A každý má svá tajemství.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Falzum. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (14)

Mlikova
15.09.2024 4 z 5

Poeticky psané detektivky, nezvyklé, libí se mi.

Magdalena5
16.03.2022 5 z 5

Věnovala jsem knize dva dny a vůbec nelituji, líbilo se mi propojení záhad, vláčků, krajiny, výtvarného umění a postav dvou diametrálně odlišných detektivů, kterým to myslí.


Corso
17.01.2022 5 z 5

Kniha mi neskutocne sadla do vkusu. Take akoby skor male zahady a nie zlociny. Tajomstva a vrazdy tociace sa okolo umeleckych diel, to je presne co mam rad. Tychto pat noviel spajaju dobre vymyslene motivy, mnohokrat je prave hladanie motivu to najzaujimavejsie. Osobne nepotrebujem mrtvoly zavesene na lanovkach a podobne prisernosti, aby som bol ohureny, a potom polku knihy cital o osobnych problemoch vysetrovatelov, pricom sa vlastne len caka na vysledky analyz z laboratoria. Dobre, aj tu sa caka na obcas na vysledky, obcas sa riesi aka taka minulost... lenze v podste som mal pocit ako by som cital skoro az Sherlocka, zavitavsieho do Ciech. Spomenul som si aj na Souckovho Andela. Chcel som najprv pouzit priklad Dana Browna, ale toho nemam rad, pri nom mam pocit ze bezim nejaky orientacny beh, ohuruje ma fantastickymi teoriami, aby som si nakoniec povedal ze to je cele pritiahnute za vlasy. Falzum je naproti tomu take nassky civilne patranie.
Novely Ludvu maju presne tu spravnu dlzku ak viete co tym myslim. Nema cas a priestor pre hluposti a zbytocnosti. Postavu Fridricha (spravny podivin) som si oblubil tiez, patri k dobrym tradiciam detektivok nejaky cudak-vysetrovatel-az genius. Prijemne som prekvapeny a naozaj je to kniha ktoru som si uzil. A to sa mi uz nestava casto. Sledovat myslienkove pochody postav bolo potesenie. A este som mal navyse pocit, ze sa kadeco zaujimave dozvedam. Krasa.
PS: Ozaj pamata si niekto britsky serial Lovejoy?? :) Ian McShane (hotelier z Johna Wicka) v nom hral obchodnika s umeleckymi predmetmi.

všechny komentáře

Související novinky (2)

43 nových eknih zdarma ke stažení

18.05.2021


35 nových eknih zdarma (září)

27.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Falzum v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených47x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst12x
v dalších seznamech2x