Familiár přehled
Leigh Bardugo
V ošuntělém domě uprostřed Madridu si posluhovačka Luzia Cotadová pomáhá střípky magie, aby přečkala dny nekonečné dřiny. Když jsou její skrývané schopnosti odhaleny, je Luzia vržena do světa věštců, svatých mužů a podvodníků, kde každý hájí jen své vlastní zájmy. Jediný, kdo jí může pomoct, je Guillén Santangel, familiár, jenž má svému pánu nosit štěstí. Avšak jeho tajemství jsou ještě děsivější než ta její a brzy se ukáže, že skončit ve spárech inkvizice nemusí být to nejhorší, co se Luzii může stát.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
The Familiar, 2024
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Familiár. Přihlašte se a napište ho.
Příběh Familiára se ubírá dost předvídatelnou cestou, od prvního využití velké magie můžete tušit, jakou scénou to celé skončí, záporáky odhalíte spíš dříve než později a romanci dostanete taky přesně takovou, jako čekáte, pokud jste v žánru už něco četli.
...ale nic to nemění na tom, že prostředí a atmosféru renesančního Španělska se autorce povedlo vykreslit skvěle, včetně náhledu na rozbité tradice tajných Židů a život různých sociálních vrstev.
Taky mě těší ambicióznost hlavní hrdinky, nemáme tu další z řady skromných vyvolených, které osud přiměje jednat, ale mladou ženu, která děj sama uvádí do pohybu.
Familiár je kniha s neskutečně dobře popsanou atmosférou, při čtení vše prožíváte spolu s hrdiny a máte pocit, že jste se ocitli v renesančním Madridu. Oceňuji i množství historických faktů a některé krásné myšlenky a citáty, které autorka do knihy zařadila. Co mi ale chybělo, byl nějaký větší zvrat a akce, protože děj se táhl a já vlastně celou dobu jenom čekala, kdy přijde pointa... To byl jeden z důvodů, proč jsem knihu četla tak dlouho a vlastně jsem ani moc neměla motivaci příběh dočítat, ale už jenom kvůli perfektní obálce jsem se překonala.
Za mě to je tedy průměrná historická fantasy, kterou asi v nejbližší době pošlu dál.
Kniha Familiár v seznamech
magie Španělsko vězení, věznice intriky tajemství inkvizice Madrid historická fantasy služky, služebné
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Četlo se to hezky a hezky se to i poslouchalo (EN na Audible).
Bardugo píše dobře, ale nějak mi zkrátka nesedí způsob, kterým zpracovává romantické vztahy mezi postavami. To se mi potvrdilo i tady. Bez jiskry, bez chemie, která by byla uvěřitelná. Psychologický rozvoj postav byl skvělý, včetně jejich motivací, ale romantická zápletka? Uff.
Zajímavé zasazení příběhu do 15. století (?) ve Španělsku, na které jsem si musela nějakou dobu zvykat. Aspoň mě to drželo v pozoru.
Všeho všudy si myslím, že to není špatné čtení. Samotný příběh mě bavil, ale v celkovém obrázku to bylo takové nemastné neslané.