Fantom z Blackwoodu přehled
Darcy Coates
Strašidelné domy série
Mara je dcerou spiritualistů. Její dětství bylo plné seancí, podvodných zaříkávačů duchů a řečí o jejich přítomnosti. Když odešla z domu svých rodičů, přísahala, že do svého života už nikdy nevpustí pověrčivost. Je připravena se svým snoubencem Neilem začít nový život ve světě, který je založený na racionalitě a faktech. Její minulost se jí ale ještě nechce pustit. Mara a Neil koupí dům u Blackwoodu, zchátralou budovu daleko za městem. Jsou varováni, že se v rozpadající se budově dějí podivné věci. Dveře se samy od sebe otevírají, hlasy uprostřed noci šeptají, na zdech se objevují zakrvácené otisky rukou a ve sklepě se vyskytují studená místa tam, kde byl zavražděn původní majitel domu. Dům byl ale opravdu levný a Mara ho miluje, takže je rozhodnutá si varování nevšímat. Protože duchové přece nejsou skuteční… …nebo snad ano?... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2021 , FobosOriginální název:
The Haunting of Blackwood House, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fantom z Blackwoodu. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Druhé přečtení
Poprvé jsem knihu pěkně zdrbla, byla jsem vyloženě vytočená a pořádně jsem jí naložila. Podruhé už ve mně takové hraniční pocity kniha nevyvolávala, což mě upřímně překvapilo, jelikož jsem knihu nemohla vystát. A ne určitě nemůžu říct, že se jedná za mě o dobrou knihu, a ani jí nedoporučuju..na druhou stranu ve srovnání s jinými autorčinými knihami se jedná o další nicneříkající průměr, což je vlastně pochvala, když vezmeme v potaz mé první hodnocení.
Zkrátka Mara je celkem hysterická a enormně otravná hlavní hrdinka, která vám to příliš neusnadnuje. Neil je až příliš dokonalý a má až moc velký spasitelský syndrom o který se ho nikdo neprosil, takže je ve výsledku ještě otravnější než Mara. Mařin origin není námětově špatný, ale není moc dobře propracovaný nebo uchopitelný, takže to ve výsledku akorát podporuje to, že je Mara přepjatá hysterka, která dělá z komára velblouda. Příběh je z velké části nudný, repetetivní a bez atmosféry. Čte se to o něco hůř, než jiné autorčiny knihy, takže to člověka občas trochu ztrácí. A konec je jak jsme u Darcy zvyklí naprosto přepálený, bez emocí a vyloženě komický.
Sice lepší dojem než po prvním přečtení, ale pořád je to za hodně peněz až málo muziky. Naprosto zbytečné přečíst si to znovu.
Dům nemá moc pěknou historii.
Spiritualisté.
Zaříkávači.
Rodiče Mary.
Přítomny jsou duchařské prvky, např. volně houpající křeslo, dětský pláč, kvílení, dusivé rozléhající se kroky na vrzající podlaze a schodech, práskající dveře.
Halucinace, vidiny, noční můry.
Nechoď se šílenci.
Strašlivé noci.
Seance.
Autorka má velký repertoár hororových námětů a tvůrčí vášeň.
Opět další z několika strašidelných domů od Darcy Coates, které doporučuji k četbě!
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
10 právě čtených knih podle uživatelů (prosinec)
15.12.2021
10 právě čtených knih podle uživatelů (listopad)
15.11.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Fantom z Blackwoodu v seznamech
v Přečtených | 1 127x |
tajemno tajemství horory duchové a přízraky spiritualita strašidelné domy strašidelné příběhy duchařské romány
2019 | Duch domu Ashburnů |
2019 | Tajemství sídla Craven Manor |
2021 | Kořist |
2020 | Přízraky domu Carrowů |
2021 | Hlasy v bouři |
Hlavní hrdinka Mara si za těžce našetřené peníze koupí dům, ve kterém prokazatelně straší - tolik varování a ona je vůči nim slepá a všechna nadpřirozená varování se snaží vysvětlit logicky, i když sama pochází z spiritisticky založené rodiny. Líbí se mi, jak se o ní stará její přítel Neil, jak ho to, co se v domě děje, trápí. Když už konečně Mara prokoukne pravdu, je téměř za minutu dvanáct, ale šťastný konec v dohlednu. Kniha je oproti ostatním slabší, nicméně i tak velmi čtivá s dalšími duchařskými prvky navíc, které v předchozích dílech zmíněné nebyly. Navíc je tato kniha opatřena pár ilustracemi, které tomu dávají šmrnc. Oddychové čtení, při kterém Vám hlavní hrdinka leze na nervy, Neil je dobrák od kosti, rozdal by se pro ni a duchové jsou krotcí v porovnání s předchozími díly.