Farářův konec přehled

Farářův konec
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122231/bmid_fararuv-konec-fta-122231.jpg 4 68 68

Literární předloha pro celovečerní film - čerpá z pravdivé události. Do malé horské vesničky přichází muž, vydávající se za faráře, stane se ve vesničce vlivnou osobou, nakonec je odhalen a tragicky umírá. V knize je 21 stran fotografií z filmu.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Farářův konec. Přihlašte se a napište ho.

Rup
10.09.2024 5 z 5

Biblické podobenství v pouťové féerii naroubované na budovatelskou realitu padesátých let dvacátého století v totalitním Československu. Za mě prakticky bez chyby. Doporučuji.

Kontryhelka
23.03.2022 2 z 5

Ani kniha ba ani film mně nijak neoslovily. Působily na mně dost syrovým dojmem.

ddkk
20.08.2021 5 z 5

Nejdřív jsem viděla film, pak jsem objevila jeho literární předlohu. Kapánek se liší, ale ne moc. Film má výhodu v tom, že Schorm do něj obsadil samé hvězdy československé kinematografie 60.let v čele s Vlastimilem Brodským. Samozřejmě jsem si je při četbě knihy stejně k jednotlivým osobám dosazovala...

Příběh je kratičký, trochu banální, mnohdy komický a občas smutný. Ovšem Škvorecký to se svými postavami vždycky uměl. Vkládá jim do úst neuvěřitelné perly a vytváří tak lidi z masa a kostí. A člověk si vzpomene na tu hroznou dobu 50. let kupodivu s ironickým úsměvem:

-Někdo možná řekne: k čemu je nám taková stříkačka. Pravda, u nás jsme s požáry skoncovali. Dodržujem všechna protipožární opatření, takže nějaká vzpoura živlů je vyloučena. Ale já vám řeknu jedno: ta stříkačka je tu proto, kdyby někoho napadlo nějaký požár založit, aby ho varovala. Lidé se mají mít rádi, a jeho počínání by bylo marné. U nás už nikdy žádný požár nebude! Záštitou toho je nám na věčné časy tato stříkačka! -
Opět rozmáchlé gesto - a v té chvíli samozřejmě odkudsi zazní zoufalé:
- Hoří! -

A ještě jedna milá zajímavost. Postavu nevěsty Anny psal Škvorecký pro svou ženu Zdenu Salivarovou. Ovšem co této noblesní dámě tehdy vložil do úst, to je s podivem:

...A vtom do sadu vtrhne Anna - co vidí (svého novomanžela sápajícího se po místní héteře Majce), promění ji v lítici. Vrhne se po Majce, vyrve ji z Toníkova objetí a obě se pustí do křížku. Tak, jak to dívky dělají. Hlasitě se párá plátno blůz, vlasy bez sponek divoce víří v klubku nohou a rukou.
- Ty děvko! Ty kurvo votahaná! Necháš mýho muže! -

Moc hezká knížečka (i film). Doporučuji k přečtení i ke shlédnutí.

Zfilmováno

Farářův konec (2002)