Říše v ohrožení přehled
Margaret Lindholm
2. kniha cyklu Farseer; Sv. 2 Čtvrtá část fantasy cyklu Farseer vypráví o zhoubné válce Království s ostrovany. Předchozí svazek - Vahadlo osudu. V tomto díle rozsáhlé fantasy série plné kouzel a zla, hrdinství a proradnosti, ale především dobrodružství se opět ocitáme v našem Království. Násilné barbarské útoky banditů, kteří za sebou nechávají jen vypálené vesnice a dementní oběti, ohrožují klidný život Království. A mladý hrdina Fitz? Prožívá svou velkou lásku k prosté dívce Molly.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Říše v ohrožení. Přihlašte se a napište ho.
Samostatný díl sám o sobě by si podle mého skromného soudu úplně maximální hodnocení snad ani nezasloužil, ale k mému nadšení určitě přispěl "build-up" úžasného děje, plného zajímavých, výrazných postav, zvratů, neustálé kanonády zajímavých událostí, kdy nonstop hltám co bude dál a nemohu se odtrhnout od čtení stejně, jako rozběsněný buldok od své kosti. Všechno stále jen eskaluje ve své kvalitě a v tomhle bodě ony ctnosti pro čtenáře dosahují až orgasmického vrcholu.
Samozřejmě krom výborně napsaných postav, kdy má každá z nich v ději své jasné, důležité a opodstatněné místo, k tomu pomáhá i velmi rychlý spisovatelský styl, nezdržující se zbytečnými popisy nesmyslů a zprošťuje tak knihu byť jen jediného slova vaty.
Ve většině - vlastně téměř v každé fantasy knize . mám pár oblíbených postav a vždy se těším na pasáže, ve kterých vystupují, přičemž se snažím pokud možno rychle se prokousat kapitolami, kde nevystupují, abych už byl u toho, co mne zajímá. U série Farseer tohle neplatí - mojí oblíbenou postavou, u které úplně trnu co bude dál a jejíž osud mě maximálně zajímá, je bez přehánění úplně každá z oněch snad třiceti, co zde vystupují !
Tohle je fakt bravurní práce vypravěčského génia - nejen udržet čtenářovu pozornost na 100% celého rozsahu knihy, ale rovněž po celou tuto dobu vzbuzovat neuvěřitelný pocit napětí, nutící hltat každý řádek !
Navíc zde máme i prvek, který jsem si oblíbil v Sandersonově Archivu Bouřné záře - a tím je šašek, který mluví v hádankách, evidentně ví mnohem více, než ostatní a jehož původ a pohnutky jsou zahaleny výborně vystavěným hávem obskurního a tajemného mystéria. Řekl bych téměř s jistotou, že zde Sanderson pro svůj vlastní majstrštych načerpal inspiraci.
Takže i přesto, že se zde téměř nebojuje - a přes tak nabušený děj to nevadí, protože si toho člověk nemá šanci ani všimnout - je to prvotřídní fantasy. Sice postavená na dvorských intrikách, ale jak už jsem v jednom předchozím komentáři u téhle série zmínil, naprosto dokonale vystavěná.
Je super přečíst si zase fantasy, kde žeru s neuvěřitelnou chutí každé písmenko. Navíc, když má ještě jako bonus nádherně malovanou obálku v klasickém klišé stylu naivních 80. a 90. let, a v tomtéž, stylu vede i atmosféru vyprávění. Tyhle prvky totiž bezmezně zbožňuji, takže další super bonus do už tak prvotřídního balíčku radostného čtenářského zážitku, který budu doporučovat kudy chodím.
Kniha Říše v ohrožení v seznamech
v Mé knihovně | 61x |
2018 | Dračí strážce |
2000 | Krev a jed |
2012 | Magická loď |
2019 | Dračí domov |
2020 | Dračí město |
Děj je v podstatě totožný s knihou předchozí, moc se nezměnilo, stále stejné intriky, Fitz řeší stále stejná dilemata... Nicméně díl se četl velmi dobře, spisovatelka prostě věděla, co dělá, a jak udržet čtenářovu pozornost a nervy napnuté.