Smrt a Blažená paní přehled
Ellis Peters (p)
Mladistvý, všestranně nadaný student, syn detektiva, odhalí vraha bezohledného podnikatele, surového i k vlastní rodině. Ujal se pátrání, aby zachránil z vraždy podezřelou dívku, do níž se zamiloval. Tato jeho první láska, plná pubertálního zmatku tvoří druhou, podružnější linii románu anglické spisovatelky a překladatelky české prózy a poezie.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1963 , Mladá frontaOriginální název:
Death and the Joyful Woman, 1961
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt a Blažená paní. Přihlašte se a napište ho.
O kousek níž napsala k této knize čtenářka SBH moc hezký komentář, ke kterému se připojuji...
Byla jsem přesvědčená, že vím, kdo vraždil, a nakonec vím, že nic nevím, střílela jsem úplně vedle. Ale tuto příjemnou, trochu starodávnou, takovou až obyčejnou maloměstskou detektivku z doby, kdy svět byl ještě v pořádku, jsem si užila dokonale, a doufám, že časem si přečtu aspoň některé další z této série.
Autorka má úžasný dar vykreslit prostředí, je potěšením číst její popisy. S úmyslem otevřít docela jinou knihu (se kterou se ale hodlám seznámit co nejdřív, protože dobrých knih nikdy dosti!) jsem nakonec zvolila tady tuto. Člověk se občas rozhoduje z úplně neočekávaných důvodů - bylo to kvůli jejímu velice známému názvu. A vůbec nelituji, stálo to za to!
:-)
Stejný vražedný motiv byl již tolikrát použit v mnoha knihách a filmech, že jsem si nejdřív myslela, že čtu již jednou přečtené. Ale ne, bylo to pro mne nové, a nadšení se zrovna nedostavilo. Jsem ochotna připustit, že ze 16-letého puberťáka mohou vypadnout i nečekané formulace, ale až takové situační analýzy, jaké předváděl kluk v této knize - to se mi zdá nepravděpodobné. A komisař kriminální policie, který se synem u večeře a s manželkou u raního objetí probírá indicie, charakteristiku podezřelých a krvavé stopy?! To bylo silně přestřelené.
Nejvíc mě však mrzí, že motiv odhalení a restaurování toho obrazu, jeho verifikace a další osud zůstaly jaksi neuzavřeny.
Hodně však oceňuji vysoce literární styl a kultivovaný jazyk - tak odlišný od dnešních surovostí v soudobých detektivkách!
Ocenění knihy (1)
1963 -
Edgar Allan Poe Awards
(Best Novel)
Kniha Smrt a Blažená paní v seznamech
detektivní a krimi romány zfilmováno anglická literatura anglický humor
2005 | Nebeský strom |
2005 | Zázrak svaté Winifredy |
2005 | Jeden mrtvý navíc |
2004 | Pokání bratra Cadfaela |
2004 | Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela |
Letní návrat ke starší detektivce, z níž jsem si pamatovala jen to, že šlo o středověký obraz, o který nakonec ve finále zas ani tak moc nešlo. A to mě trochu mrzelo. Postava Dominika působila nerealisticky, že by byl šestnáctiletý kluk až tak moudrý, jako Dom v závěru, to se mi nechce věřit. A taky Bunty byla taková ta ideální manželka. ;) Ale jinak milá oddychovka, celkově za pěkné tři hvězdy.