Fenomén Praděd přehled
Matěj Matela
Kniha pojednává o nejvyšší hoře Moravy a našeho Slezska doslova ze všech úhlů, od přírodního bohatství přes historii chat či obou rozhleden na vrcholu až k zajímavým osobnostem či možnostem turistického a sportovního vyžití. Nechybí ani vyprávění o mocném duchu hor Pradědovi či okolních sídlech. Publikace je doplněna množstvím úchvatných fotografií a ilustrací, současných i historických. Autor je specialista na oblast Jesenicka, který zná Praděd i jeho okolí jako své boty.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fenomén Praděd. Přihlašte se a napište ho.
Jeseníky jsem poprvé v rámci "vandru" s kamarády prošel v roce 1966. Na závěr jsme na Barborce shlédli finálový zápas MS v kopané, kdy Anglie porazila Spolkovou republiku Německo a za smrákání jsme prchali Divokým dolem podél Desné do civilizace. Hory ve mně zanechaly silný dojem a slibovali jsme si, že se sem vrátíme. Osud tomu chtěl, usídlil jsem se ve Slezsku a na Pradědu jsem byl mnohokrát. Praděd si určitě zaslouží oslavnou publikaci a autorovi se dílo podařilo. Děkuji.
Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)
12.02.2023
Kniha Fenomén Praděd v seznamech
pověsti příroda hory a pohoří rozhledny Jeseníky regionální literatura vlastivěda vysokohorská turistika turistické chaty
2022 | Zvoník z Cukmantlu: Dvacet pozapomenutých osobností předválečných Jeseníků |
2023 | Fenomén Praděd |
„Kde Morava a Slezsko dosahují nebe…“
K této knížce jsem se dostala nejen kvůli Čtenářské výzvě, ale především díky kratičké dovolené v Jeseníkách. Okolí Pradědu, Bílé Opavy, Jeseníku a Karlovy Studánky mě okouzlilo a hezky zpracovaná kniha s fotografiemi jen umocnila můj zážitek. A teď se vrhám na malleus maleficarum.