Fialový poustevník přehled

Fialový poustevník
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128097/bmid_fialovy-poustevnik-5U3-128097.jpg 5 152 152

Společné vydání povídkových knih Smrt krásných srnců (1971) a Jak jsem potkal ryby (1974). Oba cykly spojuje humorně kritický obdiv syna ke svému vzácnému, ale složitému tatínkovi, láska k rybám, vodě a přírodě vůbec, vzpomínky na šťastné dětství před válkou a pozdější hořký okupační úděl smíšené židovské rodiny. Společné je i literární pojetí, kde základem mistrného vyprávění v první osobě jsou reálné vzpomínky, působivé nikoli uměleckou stylizací, ale vnímavou, velmi poetickou evokací zážitků vlastních i rodinných. Ctíme autorovu moudrost, lidskost, jemně nostalgický humor, tedy to, co v povídkách poutá i dojímá. Jazyk prózy je živý, hovorový. Zkušený reportér neměl obavy z nespisovného výrazu či tvaru tam, kde jazyková norma „šustila papírem“.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fialový poustevník. Přihlašte se a napište ho.

archivářka115
11.09.2024 5 z 5

Knížka se krásně četla. Smrt krásných srnců a Jak jsem potkal ryby jsem četla několikrát a můžu se k nim stále vracet. V době nemoci musel mít velmi těžký život a přitom dokázal napsat, tak krásné knížky. Škoda, že zemřel tak brzy.

ivetka859
16.03.2024 5 z 5

Styl Oty Pavla je takový plynulý, bez tlaků, o hezkém i nehezkém, nepřekombinovává... A tím, že je to o přírodě, mi jednotlivé povídky jedna za druhou pomáhaly se uvolnit - byly to takové 5-10minutové čtecí terapie.
Překvapilo mě, že příběhy Jak jsem potkal ryby vznikly jako přepis mluveného slova - O. Pavel se léčil s maniodepresivní poruchou a texty zachytila zdravotní sestra, zatímco on byl ve svěrací kazajce.
Tradičně jsem hledala režimní korekturu v doslovu ze 70.let, ale prakticky se věnuje jenom sportovní novinařině, a tak nestihl nic zkazit.

boxas
14.03.2024 5 z 5

Ta nádherná čeština!
Tak skvěle psalo jen velice málo našich autorů - vedle Oty Pavla snad jen Karel Čapek, Bohumil Hrabal, Jan Werich a snad ještě tak jeden dva autoři - autorky. A hotovo. Je to radost číst.
Ptám se: Umí takhle někdo psát ještě dnes?

Kniha Fialový poustevník v seznamech