Fiasko přehled
Stanisław Lem
V první části knihy se ocitáme na Titanu, jednom z měsíců Saturnu, kde tajemně zmizí část pozemské posádky včetně populárního pilota Pirxe. Ve druhé části, o několik století později, zamíří kosmické loď k planetě Quinta. V její blízkosti pozemšťané poznají, že planeta je ve stavu permanentní vojenské pohotovosti a obyvatelé planety Quinta o setkání nestojí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fiasko. Přihlašte se a napište ho.
Táto kniha mi pripomenula hlášku zo seriálu Čierna Zmija - "neviem síce čo hovoríte, ale znie to hogo-fogo, máte štýgro"! Takže nechávam bez hodnotenia, lebo to išlo úplne mimo mňa. Na úvod sa prechádzame v nejakom mechovi po Titane a obdivujeme scenériu, potom "hrdina" zomrie a je zasa oživený, ale to už sme niekde na úplne inej planéte kde sa banda vedátorov snaží násilím prinútiť emzákov ku kontaktu. A keď hovorím násilím, tak tým myslím že im odprásknu mesiac a hodia na hlavy. To je budovanie vzťahov a mieru úplne ako v Rusku! Ale hlavná náplň knihy je predovšetkým technoblábolenie o čomkoľvek, nekonečné popisy všemožných strojov a vesmírnych javov, plus kompletné vyfabulovanie priebehu mimozemskej vojny zo vzduchu, respektíve vákua. Pasáž o ceste do Afriky a evolúcii termitov ma potom úplne odrovnala a ja som nejak preletel zbytkom textu len preto lebo neznášam nedočítané knihy. Po dočítaní som sa cítil ako taký Troglodyt z jaskyne nakúkajúci do elitného klubu snobov peberajúcich trendy na burze. Mám proste radšej štandardný príbeh než šialené technikálie a filozofovanie o fungovaní hypotetických zázrakov budúcnosti.
U Fiaska jde evidentně o knihu kde se Lem vratil ke všem svým oblíbeným filozofickým tématům a jako hybatele děje a nositele myšlenek opět využil SF žánru.
Na pozadí hard sci fi románu se koná definitivní zúčtování s nosným tématem celého Lemova díla, kontaktem mezi dvěma civilizacemi. Jak už název knihy napovídá, autor to moc optimisticky nevidí. Část příběhu která se odehrávala přímo na cizí planetě mi atmosférou a náladou hodně připomínala skvělý Lemův starší román, Planetu Eden. Beznaděj a temná atmosféra, cizí rasa která nás nejenže nevítá s otevřenou náručí, ale přímo ignoruje.
I v dalším plánu zde Lem rozhodil tolik nápadů, že by toho jiní spisovatelé měli na několik životů. Od problémů znovuoživení po kryogenické smrti až po využití časových slupek zkolabované hvězdy k mezihvězdným cestám.
Naprosto excelentní, povinnost pro každého příznivce sci fi, ale nejen pro ně. Pokud chcete přemýšlet o světě kolem nás, vřele doporučuji.
Někdy zde zmiňovaná rozvláčnost děje tady není vůbec na škodu, tohle je prostě Stanislav Lem, tak jak ho máme rádi.
Kniha Fiasko v seznamech
1994 | Solaris |
1977 | Futurologický kongres |
1962 | Návrat z hvězd |
1981 | Pánův hlas |
1956 | K mrakům Magellanovým |
Hardcore technologicka scifi o kontakte s inou civilizaciou ale v "obratenom" garde. Na orbitalnej drahe planety mimozemstanov zaparkuje nasa kozmicka lod a snazi sa o kontakt. Z ich pohladu sme my ta technologicky nadradena civilizacia a potencialny "agresor".
A skonci sa to uplnym fiasko ako nam uz otvorene napoveda aj nazov knihy. Do poslednej sekundy budete stat na spickach.