Černokněžníkova krypta přehled

Černokněžníkova krypta
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15032/bmid_fighting-fantasy-cernokneznikova-krypta.png 4 36 36

Fighting fantasy série

Dlouho mrtvý černokněžník Razaak se vrátil na svět a chystá se naplnit své sny – rozsévat smrt a nastolit tyranii. Síly chaosu zaplavují Alansii a zdá se, že Ty se s nimi budeš muset střetnout! Protože právě ty musíš čelit tomuto zlu – najít jedinou zbraň, která Razaaka dokáže zranit, získat ochranu proti jeho strašlivé moci a střetnout se s ním v jeho doupěti – černokněžníkově kryptě.... celý text

Dobrodružné Fantasy Gamebooky
Vydáno: , Perseus

Crypt of the Sorcerer, 1987

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černokněžníkova krypta. Přihlašte se a napište ho.

Advy
11.10.2024 1 z 5

Proslulá Černokněžníkova krypta... tento gamebook se dočkal značné slávy ale rozhodně ne způsobem, který by ocenili poctiví hráči. Vyhrát je totiž statisticky téměř nemožné, neboť šance na výhru i v případě maximálních statistik a ideální cesty je 0,5%. Tolik hodů na číslo, kdy špatný hod znamená smrt. Tolik hodů na číslo, kdy můžete ztratit UB. A über-boss, který se svým UB 12 nesmí vyhrát dvě kola za sebou a ještě vám po něm musí zbýt alespoň 6 Staminy. Livingstone se asi pomátl, možná nepochopil co to vlastně píše ale především se tím jasně prokázalo, že minimálně u Livingstonea absolutně neexistuje žádné zpětné testování hratelnosti, žádné ověřování toho, zda je kniha dle pravidel vůbec hratelná. Tohle zjištění je jako rána pěstí, neboť si TO najednou uvědomíte... Livingstone napsal už tolik knih ale testoval vůbec nějakou?! Hrál a zkoušel nějakou dle svých vlastních pravidel dohrát?!

Již tradičně nemůže překvapit velká lineárnost celého vyprávění. Nevyhnutelně projdete spoustu odkazů, příběh bude velmi dlouhý a plný soubojů. Ale kupodivu je docela zajímavý. Navzdory názvu to vůbec není další dungeon jako Zápas mistrů ale venkovní putování, dokonce s koněm, což je doposud nevyužitý prvek (byť s ním Livingstone pracuje jen minimálně) a později i se dvěma společníky. Krypta je pouze malá (byť extrémně náročná) část na konci knihy.

Tenhle bizár se překvapivě dobře čte jako román ale naprosto nemožně se hraje. Je to asi nejlepší příběh jaký Livingstone doposavad napsal ale je nemožné to vyhrát. Gamebookový paradox, kdy zakladatel žánru překoná sám sebe knihou, která je po stránce hratelnosti naprosto zprasená.

Hodnocení příběhu - 60%
Obtížnost - X/10 (NEMOŽNÁ)
Délka - 400 odkazů

Delphín
24.02.2024 4 z 5

Jako dítě jsem tento GB moc nemusel. Nějak nikdy nezískal mé sympatie, až doteď. Je to fajn kousek, který je fakt obtížně dohrát, ale bavil jsem se.

cziss
25.08.2023 3 z 5

Vzhledem k názvu jsem čekal, že půjde o nějaký dungeon, ale ono ne! Krypta je pouze krátká konečná lokace v GB. Pokud budete hrát přesně podle pravidel, tak je porážka téměř nevyhnutelná. Pokud ovšem budete ignorovat nastražené smrti a nesmyslná pravidla, tak se z toho vyklube fajn GB. A já tu napíšu o těch kladech. Hrací doba je dlouhá - projdete cca polovinou odkazů. Cestou nasbíráte nezvykle mnoho artefaktů a je tu nezvykle hodně soubojů se zajímavými příšerami. Do finále se dostanete tak, že musíte zodpovědět několik dotazů na které celkem vtipně dostanete odpovědi v průběhu hraní. Některé artefakty jsou na konkrétní protivníky, nicméně ty lze porazit i pouze silou. Na část hry máte jednoho a pak dva společníky. Zombie jsou využívány i na praktické práce (např. v dole), to je taková milá libůstka pro ekonoma :).

Kniha Černokněžníkova krypta v seznamech

gamebooky