Fikční světy přehled

nehodnoceno
Fikční světy
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135694/bmid_fikcni-svety-dlD-135694.jpg 0 0 0

Kniha Fikční světy, která jde za strukturalistický úhel pohledu na narativitu, přináší globální teorii fikcionality opřenou o kulturní antropologii. Vychází z filozofické teorie možných světů, kterou spojuje s formalistickými přístupy k literatuře a mytologii. Pavel zpřístupňuje hluboké pochopení heterogenity textů, zároveň se ale snaží o to umístit fikci do vztahů ke kognitivním a imaginativním funkcím. Argumentace vychází ze specifických logických a lingvistických představ a vede k obecným spekulacím o náboženství, kultuře a estetice.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Fictional Worlds , 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fikční světy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Knišíl
16.12.2020

"Teorie fikce tudíž stojí před třemi úzce provázanými oblastmi zkoumání: aspekty sémantickými, které vedle metafyzických otázek zahrnují demarkační problémy typu hranic fikce, vzdálenosti mezi fikčními a nonfikčními univerzy, velikosti a struktury fikčního univerza; pragmatikou fikce, od níž lze očekávat zkoumání fikce coby instituce a jejího místa v kultuře; a stylistickými a textovými omezeními týkajícími se fikčních žánrů a konvencí." (s. 104)
Pavel ve svém úhlavním díle věnujícím se fikčním světům literatury nastavuje výzkumnou agendu, která trvá dodnes. Zajímavé dílo, které přebírá koncept možných světů z oblasti modální logiky, a snaží se jako jedno z mála prvních děl nastavit autonomní zkoumání literárních světů. Podnětné čtení.


Související novinky (1)

Knižní novinky (18. - 23. 9.)

17.09.2012


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Fikční světy v seznamech

v Přečtených5x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst13x

Štítky knihy

naratologie teorie fikčních světů

Autorovy další knížky

Thomas G. Pavel
rumunská, 1941
2012  0%Fikční světy
2009  40%Román: morálka a svoboda