Filozofie pro normální lidi přehled
Jaroslav Peregrin
O co se dnes filozofové přou? Mohou být filozofické spory zajímavé i pro normálního člověka? Tradiční úvody do filozofie často odrazují těžko proniknutelnou hantýrku i tím, že prozrazují přílišnou zahleděnost filozofie do sebe sama. Tato kniha je jiná, čtivá i zábavná. Autor na příkladu několika problémů ukazuje, že filozofie nám dokáže zprostředkovat skutečně pozoruhodné poznatky, dokonce někdy i takové, které v člověku vyvolávají pocit, že mu padají klapky u očí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Filozofie pro normální lidi. Přihlašte se a napište ho.
Skvělý "úvod do filosofie", chcete-li. Autor ji psal pro studenty přírodovědecké fakulty s cílem představit filosofii srozumitelnou a stravitelnou formou i těm, kteří ji nestudují a nejsou součástí oněch bublin. Tomu samozřejmě odpovídá délka (knížka je krátká), hloubka (všechny problémy jsou v podstatě spíš nakousnuty), jazyk (opravdu se to dá číst, aniž byste potřebovali Akademický slovník cizích slov) i ilustrace či zmíněné příklady, které mají problémy znázornit vtipnou, skoro bych řekla "selskou" formou. Osobně se mi líbily nejvíc autorovy poznámky (tj. úvod a závěr knihy). Také kapitoly o relativismu, jazyce a etice.
Kniha mi přijde takové ideální intro do oblastí, které zkoumá filozofie převážně 20. stol. Velkou hloubku v ní nehledejte, spíše takovou charakteristiku jednotlivých oborů a jmen které jsou s nimi spjatými. Jednotlivé kapitoli jsou krátke a někdy až moc simplifikované. Proto se jedná o vhodný začátek pro někoho, kdo se chce dozvědět více o moderní filozofii, ale neví kde začít. Minimálně já jsem si v bibliografii našel mnoho knih k dalšímu čtení.
Kniha Filozofie pro normální lidi v seznamech
filozofie lidská mysl humanitní vědy filozofie jazyka
2008 | Filozofie pro normální lidi |
2012 | Intelektuál ve veřejném prostoru |
2009 | Od jazyka k logice |
2005 | Kapitoly z analytické filosofie |
2021 | Člověk v zrcadle teorie her |
No, čtení pro úplné blbce to není, jak jsem si původně myslel. Historie filozofie a známí filozofové se tu téměř neprotřepávají. Je tu pouze několik témat , nastolených otázkami v jednotlivých kapitolách, a to rozebráno celkem lidsky. Otázka etiky a významu slova spravedlnost byla pro mě zajímavá, ale kolik lidí o tom bude takto přemýšlet? V dnešní době by to fakt bodlo.