Spletité sítě přehled
Elaine Cunningham
Forgotten Realms - Hvězdný třpyt a stíny série
Temná elfka Liriel Baenre, která se rozhodla žít na povrchu, pokračuje ve své cestě na ostrov Seveřanů, Ruathym. Tam chce dokončit splétání runy, jež jí umožní pochopit magii povrchu a zároveň pomůže jejímu příteli, bojovníku Fjodorovi ovládnout bersekrovské šílenství, které ho stále více ovládá. Liriel proto osvobodí z podzemních kobek Přístavu Lebek pirátského kapitána Hrolfa a nalodí se na jeho koráb. Netuší však, že se řítí přímo doprostřed zničující války…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2010 , Fantom PrintOriginální název:
Tangled Webs, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spletité sítě. Přihlašte se a napište ho.
Zase jsem měl stejný problém, jako u prvního dílu. První polovinu knihy jsem hltal neskutečnou rychlostí. Tato pirátská část mě neskutečně bavila. Pak se to celé nějak zvrtlo. Autorka začíná tvořit spletitou síť intrik a začátek byl poměrně slibný. Nakonec, jako by se sama ztratila ve víru všech přidaných postav. Hlavní záporáci se u konce knihy prostě vypaří. Tak slibně rozjetá kniha a konec je jen další čekání, jak to bude celé pokračovat dál… Nic to nemění na tom, že jsem si knihu užil. Autorka nás seznámila s podmořským světem Forgotten Realms a Liriel konečně má i pár přešlapů. Pro mě lepší a originálnější, jak první díl.
Kniha Spletité sítě v seznamech
Ostrov Seveřanů Ruathym je v ohrožení. Bojovní a rozpínaví vládcové Luskánu, nespokojení s úrovní svého stávajícího bohatství, si ho chtějí podmanit. Neváhají se dokonce spojit se strašlivými mořskými zlobry a jejich illithidí regentkou Vestress. Podcení však odhodlaní Ruathymců ubránit své domovy, zvláště když v jejich řadách bojuje berserker Fjodor z Rašemenu a drowí elfka Liriel Baenre. Elaine Cunnighamová pokračuje v dobrodružství, které začalo v Temném podzemním království, aby následně vyvřelo do světa na Povrchu. Tento předěl měl zásadní význam pro rozvinutí příběhu. Po stísňující, temné a zlé Drowově dceři jsou Spletité sítě daleko volnější, hravější a otevřenější. Pořád se zběsile intrikuje, zrazuje a nelítostně zabíjí, ale už to není tak ohavné a výhradně negativní. Vztah mezi Fjodorem a Liriel také přidal odlehčující elementy, a je tu i otcovská starostlivost Hrolfa Nezkrotného, jež vnáší do celého vyprávění trochu toho tepla a poctivosti. Závěrečné střetnutí má docela úctyhodné parametry, a tak se čtenář necítí tolik ošizen, jako u předchozí knihy.