Železný helm přehled

Železný helm
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42933/forgotten-realms-maztica-zelezny-he-ITF-42933.jpg 3 23 23

Forgotten Realms - Maztica série

1. díl >

ŽELEZNÝ HELM je prvním dílem Maztické trilogie. Je novou ságou Douglase Nilese, založenou na fantastickém pozadí FORGOTTEN REALMS. V koutech světa, které jsou velmi vzdálené od známých Zapomenutých říší, se nalézá exotický kontinent Mazticy. Tam se mladá otrokyně, Erix, dozví o mocném osudu, jenž na ni bohové vložili. V té době se za mořem připravuje osudná výzkumná výprava. Výzkumníci, legie zkušených žoldnéřů, se plaví na západ, aby objevili národy primitivní krutosti smíšené s vysokou kulturou; s brutálními krvežíznivými bohy a bohatými poklady. Pod praporem jejich bdělého boha, Helma, si legie první z těchto zemí podrobí. Erix vidí svou zemi napadenou cizinci, známý svět se kolem ní hroutí a její děsivý osud se začíná neúprosně naplňovat…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat

Ironhelm, 1990

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železný helm. Přihlašte se a napište ho.

trudoš
13.02.2022 3 z 5

Běžný standard fantasy epiky, který neurazil, ale ani příliš nedojal. Sice mě bavil svět inspirovaný kulturou Mayů a Aztéků, vadila mi ale průhledná zápletka, která se v podstatě ani nesnaží o nějakou originalitu a spoléhá pouze na to, že díky exotickým kulisám má to podstatné v kapse. A ono to v rámci série Forgotten Realms asi i funguje, protože vyprávění přináší do cyklu něco nového, ale při srovnání s jinou fantastikou sklouzává Železný Helm bohužel do osidel šedivého průměru.
Příběhu chybí výraznější hrdinové, kteří by v hlavě zůstali déle než hodinu po dočtení (přičemž těch podstatných je tady všehovšudy pět) nebo alespoň proměnlivý děj, jehož osnova by vám nebyla jasná už po první třetině. Na obranu Douglase Nilese musím říct, že jde o první díl plnohodnotné trilogie – tedy konec uprostřed věty a „pokračování příště“; takže je klidně možné, že všechny ty zdánlivě zbytečné figury a zvraty dojdou ještě uplatnění. Má motivace k otevření další knihy je však prozatím na bodu mrazu.

Kokocudaci
01.11.2020 4 z 5

Oproti Moenshae mě tato kniha bavila o poznání více, zajímavé postavy, netradiční ale stále svým způsobem známé prostředí. Já zvědav na další díly série, jdu číst dvojku.

Amolein
09.08.2020 4 z 5

Niles kontinent Maztica vymaloval podle dávné mayské a aztécké civilizace, takže v něm najdeme pyramidy, neznámá božstva vyžadující lidské oběti, společnost zemědělskou, pěstující kukuřici, kulturu vyspělou ale vlastně primitivní „očima Kolumba“. I toto kolumbovské téma dobývání nového světa je v knize dobře použito. Skvěle zde funguje toto propojení historie, mytologie a fantasy.

Autor využil mozaikovitou kompozici. Příběh je nám představován z pohledu několika postav a je hodně poutavé sledovat, jak se osudy těchto postav postupně prolínají. Postavy jsou navíc zajímavé, a ne vždy úplně černobílé, což je v takovéto fantasy spíše výjimka. Zajímají vás jejich osudy, které v tomto díle nejsou ještě zdaleka ukončeny.
Příběh sledujete se zájmem. Prostě chcete vědět, co bude dál, a i to je dáno střídáním pohledů. Nikdy vás to nebude nudit, protože ke střihům dochází velmi často. A tak máte možnost vidět setkání dvou naprosto odlišných civilizací z různých úhlů pohledu.

Tato kniha je velmi pěkným oživením i pro ty, co už svět Zapomenutých říší velmi dobře znají, a tak chcete-li si ho obohatit, určitě sáhněte právě po Maztice.

Kniha Železný helm v seznamech

Douglas Niles