Fotbalový anděl přehled
Hans-Jørgen Nielsen
Tento román vyšel dánsky poprvé v roce 1979 a od té doby se ve své zemi dočkal už pěti reedicí. Příběh Frandse, novináře a levicového intelektuála, se z větší části odehrává v desetiletí po roce 1968, ve své generační zpovědi se ale vypravěč vrací i do dětství. Fotbalový anděl podává přesvědčivý obraz poválečného vývoje nejenom dánské, ale v podstatě celé západní společnosti. Vypravěče radikálně ovlivní ženské emancipační hnutí, vývoj levice po roce 1968 a marxistická doktrína.... celý text
Literatura světová Romány Sport
Vydáno: 2004 , Mladá frontaOriginální název:
Fodboldenglen, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fotbalový anděl. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mě zpočátku navnadila (autor vše zprvu opatrně nakusuje, tak vás zajímá, co se pod tím vším skrývá), později však můj zájem opadal, zejména v pasážích věnovaných fotbalu, ve kterým se mi nechtělo hledat cokoli hlubokého (nenávidím fotbal). Samotná hlavní postava mi začínala být čím dál méně sympatická. Nicméně jsem knihu dočetla, a jako celek na mě ve finále velmi zapůsobila, obzvlášť v oblastech vztahů mezi muži a ženami a vývojem sexuality v životě vypravěče. Doporučuji, ačkoli autorův styl nemusí sednout úplně každému.
Souhlasím s další komentářem u knihy, nejprve se mi kniha četla ztěžka a moc mě nebavila, ale jakmile jsem si zvykla na autorův osobitý styl, šlo to velice rychle. Jak už jsem zmínila, kniha je psaná velice osobitě a je to vlastně jakýsi deník věnovaný vypravěčovu synovi Alexandrovi. Pisatel deníku často skáče v čase, což četbu komplikuje a děj může být občas nepřehledný. V knize se neobjevuje ani jedna postava, která by mi byla sympatická, jelikož se autor soustředí spíše na negativní část osobnosti.
Kniha Fotbalový anděl v seznamech
Skvělé, komplexní, těžko uchopitelné ve všech tématech a odkazech. Něco mezi Portnoyovým komlexem a Serotoninem. Dánský intelektuál po třicítce se pokouší pojmenovat, kde se nachází a jak se tam dostal, vzpomíná, přiznává si i nepěkné věci, střídá líčení dětství, přátelství s fotbalistou Frankym, rodičovských postav, novinařiny, politiky, probouzejícího se ženského hnutí a reakce dnes tolik ironizovaného typického "bílého heterosexuálního muže" na ně, vinou podbarvený sex, proměn vztahu ke smrti... Anděl na zdi nad postelí postupně mění svůj význam, od krásy a svobody přes sílu a úspěch po zlhostejnění a smrt... A všechno je to zapsáno velmi sofistikovaně, promyšleně, po dočtení nezůstávají žádné otázky, jen neurčitá naděje... Užila jsem si čtení se vším všudy - a nikdy by mě nenapadlo, s jakou chutí budu hltat dlouhé pasáže o kopané.