Francúzska suita přehled

Francúzska suita
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145191/bmid_francuzska-suita-mZv-145191.jpg 4 69 69

Autorka koncipovala román ako hudobný opus o piatich častiach, stihla však napísať iba prvé dve. Búrka opisuje bezhlavý útek Parížanov z mesta, všeobecnú paniku, vzájomnú nevraživosť, ohromenie, sklamanie, strach z prichádzajúcich Nemcov, ústup zvyškov francúzskej armády. Irene Némirovsky majstrovsky vyjadrila všeobecný chaos a zmätok, ktorý všade zavládol. Druhá časť Dolce líči príchod nemeckej jednotky do malého francúzskeho mestečka, počiatočnú nedôveru, postupné zbližovanie miestnych s okupantmi, príbeh má aj svojho Rómea a Júliu a ich láska je rovnako nemožná a zakázaná ako láska shakespearovských hrdinov.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Suite française , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Francúzska suita. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

LadaLil
16.06.2024 1 z 5

Frustrace. Pocit ztráty času při čtení nudných příběhů o průměrných maloměšťácích. Vidím, že kniha se líbí čili je asi chyba ve mně. Nejsem si jistá, zda tragická smrt autorky nepomáhá přijetí její knihy. Nemyslím to zle, jen mě to napadlo.

Mituli78
13.06.2022 5 z 5

Doporučuji. Obohacující román o okupaci Paříže a následně postupu nacistů Francií. Bohužel....autorka stihla napsat pouze tuto knihu....její život skončil právě kdesi v koncentračním táboře....


Fidibus
23.01.2022

Bohužel jsem po pár stranách vzdala. Není to styl textu, který by se mi líbil, množství postav a detailů, a ani graficky se mi kniha nezamlouvá. Ale pěkná obálka a zajímavá předmluva o autorce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (12)

„Je to smutné,“ pravila Lucile a myslela na všechny ty dívky, jejichž mládí plynulo zbytečně: muži tu nebyli, padli nebo upadli do zajetí. Jejich místo zabral nepřítel. Bylo to politování hodné, ale zítra o tom nikdo vědět nebude. Bude to jedna z těch věcí, které bude pozdější pokolení ignorovat nebo se od nich cudně odvracet.


Madam, já jsem voják. Vojáci nemyslí. Dostanu příkaz někam jít, tak tam jdu. Bojovat, tak bojuji. Dát se zabít, tak umřu. Myšlení by bitvu ztížilo a smrt by byla horší.


Smála se jalo lidé, kteří přestáli veliký strach, a i když se smějí, nemohou ještě zapomenout, že právě unikli smrtelnému nebezpečí.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2012 - Magnesia Litera (Litera za překladovou knihu)


Kniha Francúzska suita v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených91x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených15x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst136x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech5x