Než vodopády spadnou přehled
Tobiáš Jirous
Chladnokrevně intimní román volně navazující na klasiku Ludvíka Vaculíka Český snář (1980). Po pětadvaceti letech se disidentské dítě Tobiáš Jirous vrací jako dospělý muž a po vzoru mistra si začíná psát ničím necenzurovaný deník. Bude to tak literárně fotogenické, jako dobrodružná sedmdesátá léta? Sex ve městě, boj za záchranu velryb, tajemství citrónové šťávy a mnoho jiného od autora povídkové knihy "Počkej na mě Valentýne", čeká na vaše posouzení…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Než vodopády spadnou. Přihlašte se a napište ho.
Já nevím, mně se to dost líbilo. Čerstvý vítr mezi všemi těmi Vieweghy a Tučkovými. Taková zvláštní směs totálního skepticismu a sexu bez závazků se závany romantična, uctíváním té jediné femme fatale a nečekanými zamyšleními nad ideály a dnešní (českou) společností.
A jako bonus úžasné ilustrace od samotného autora knihy.
Zde vzniklo prázdné dílo sebestředného maniaka, autor-hrdina se potácí od ničeho k ničemu, ve svých třiatřiceti stále bydlí u maminky (zda jí přispívá na nájem, je otázkou), chudobu bere jako normální, je přesvědčený o své spisovatelské, herecké a hudební výjimečnosti, ale to všechno je jen prázdná póza. Prázdná a nudná. Je to tím, že v knize chybí humor, autor je tak „geniální“, že si neumí dělat legraci z ničeho a nejmíň sám ze sebe. To je hlavní důvod, proč je kniha a Jirous vlastně směšný. Ovšem neúmyslně.
Kniha Než vodopády spadnou v seznamech
2005 | Než vodopády spadnou |
2009 | Noční můry noční můry |
2003 | Počkej na mě, Valentýne |
1992 | Slova pro bílý papír |
1997 | Zakončený deník |
Moc se mi to nelíbilo. Kdyby nebyla kniha tak tenká, ani bych jí nedočetla. Hvězdičky dávat nebudu, protože když dám jednu objeví se tam slovo odpad a to není hodnocení které by se mělo dávat knihám, ale bohužel si myslím, že víc si jich kniha nezaslouží.