Frišta přehled

Frišta
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226145/mid_frista-226145.jpg 5 402 402

Vyprávění novinářky Petry Procházkové z Afghánistánu po pádu totalitního režimu Talibů je mimořádný zážitek. Příběh ženy napůl Rusky napůl Tádžičky provdané do Afghánistánu je typickým příkladem člověka, který se pokouší ve svém soukromí spojit to, čemu říkáme západní civilizace, s východní kulturou. Není kladná hrdinka v tom pravém smyslu, ani její muž není zloduch, despota a padouch, ani cizinci, kteří zasáhli v dobré víře, ale s přesvědčením, že jen oni jsou nositeli pokroku, do jejich soukromí, nezpůsobili nic úmyslně. Všichni nakonec chtěli pro ty druhé to nejlepší... jen vůbec nechápali, po čem "ti druzí" opravdu touží.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Frišta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (77)

JanaŠamšová
18.06.2024 5 z 5

"Prorok Muhammad rozdělil zvířata na čistá a špinavá. Takže máme rádi velblouda, koně, kozu, ovci a hlavně kočku."
Herra se provdá do rozvětvené kábulské rodiny, která jí na jednu stranu poskytne útočiště a na druhou stranu sleduje násilnické chování švagra. Jednoho dne do rodiny přibude chlapec Mad. Díky jeho působení se dají věci do pohybu.
Arabská kultura mě fascinuje už dlouhé roky a příběhu o muslimech jsem četla už hodně a neustále mě nepřestávají udivovat. Něčím je mi i korán bližší než Bible.
Autorka popisuje s reportérskou citlivostí, humorem a smyslem pro detail dění při pádu Talibánu a příchod humanitárních pracovníků. Ale také poměry v rodině, jak se na ně dívá žena, která nevyrostla v těchto poměrech a jak se vyrovná s jednou velkou překážkou, která jí trápí. Místy je kniha zábavná, ale na konci jsem brečela jako malá holka.

tweed
09.06.2024 4 z 5

Beletrie inspirována tím, co Petra Procházková viděla a zažila během své novinářské práce, ale je podle mě důležité si říct, že toto není reportáž.

Toto bych asi normálně nečetla, nicméně mi to hodil na stůl můj šéf s tím, že mě to bude zajímat a zajímavé to bylo, ale reálně teď potřebuju terapii, ať můžu na ulici potkávat muže bez toho, aniž bych měla náladu jim useknout hlavu O:) To samozřejmě trochu přeháním, ale je to zlo a já vím, že někdo si z této knihy vezme poučení, že Islám je špatný, takovým lidem bych doporučila sledovat např. pod svícnem či tiktok. Tady v této knize max tak vidíme jak to dopadá, když mají muži systémovou oporu v tom se chovat nadřazeně a majetnicky. Not all men, ale evidentně to stačí, bleju.


LizzyBennet
30.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Velmi zajimavy a podle me citlive podany vhled do jine kultury. Nic neni cernobile, ani postavy knihy a jejich chovani. Je videt, ze autorka zna velmi dobre lidi v tech castech sveta a dokaze jejich zpusob mysleni popsat tak, aby i my jsme ho pochopili. Pribeh je zajimavy, postavy taky, drobne udalosti v prubehu deje taky, cte se uzasne, napinave, obohacujici.
Ale cekala jsem, ze v zaveru se toho vice vyjasni. Jednak jsem nepochopila, jestli Herra opravdu chtela jednu chvili odjet a mada opustit, nebo to jen tak predstirala pred Fristou, nebo co to melo znamenat... Jednak by me zajimalo, jak oba dopadli, jestli zustali v Afghanistanu, jestli po Mecce odjeli... Pak taky nebyl uplne objasnen puvod a osud Mada. Takze ma zvedavost zustala trochu neuspokojena, muzu se jen domyslet, coz byl asi zamer.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Frišta v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených561x
ve Čtenářské výzvě103x
v Doporučených61x
v Knihotéce105x
v Chystám se číst274x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech6x