Než se stihnu rozloučit přehled
Tošikazu Kawaguči
Funiculi funicula série
< 4. díl
Ve vzduchu se vznáší vůně vzpomínek a čerstvě uvařené kávy. Japonská kavárna Funiculi funicula opět otevírá dveře těm, kteří se chtějí na vydat do minulosti. Dokážou se díky tomu smířit se ztrátou? To zjistí muž, který zanedbával svoji rodinu, majitelé vyrovnávající se se smrtí svého psa, žena, která přišla o přítele, a otec s dcerou, do jejichž životů v roce 2011 zasáhlo zemětřesení u japonského ostrova Honšú. Jejich příběhy popisují dojemnou cestu za rozhřešením a hledání smyslu ve světě plném chaosu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , Kniha ZlínOriginální název:
さよならも 言えない うち に (Sajonara mo ienai uči ni), 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Než se stihnu rozloučit. Přihlašte se a napište ho.
Líbil se mi i čtvrtý díl z kavárny, v níž se dá cestovat časem. Už jsem si na tohoto autora zvykla, taky jsem pochopila, že Japonci mají jiný způsob psaní i uvažování, než my Evropani. A narozdíl od pravidel pro návrat v čase, si jednotlivé příběhy z předchozích dílů nepamatuji, takže jsem opět spokojená.
Další příběhy z tak trochu kouzelné kavárny funiculi funicula. Chápu, že tento styl psaní kdy se věci často opakují a děj je hodně pozvolný, nemusí každému líbit, ale já to mám ráda a tak 4 hvězdičky.
Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)
07.05.2023
Kniha Než se stihnu rozloučit v seznamech
cestování časem japonská literatura kavárny minulé životy
2019 | Než vystydne káva |
2020 | Než pravda vyjde najevo |
2022 | Než vzpomínky vyblednou |
2023 | Než se stihnu rozloučit |
Dějově je tato kniha druhým dílem. Odehrává se rok po prvním díle (Než vystydne káva). Kromě nových příběhů obsahuje i momenty ze soukromého života pravidelných hostů. Například Fumiko, která se před rokem v kavárně rozešla se svým přítelem Goróem. Na rozdíl od předchozích dílů nejsou pravidla na cestování v čase rozváděna dopodrobna. Jsou zmíněna, ale většina zájemců o cestování časem přichází již se znalostí základních pravidel. Také styl vyprávění je trochu přímočařejší. Což není problém. Je to 4. díl a kdo četl předchozí díly zná postavy natolik dobře, že není třeba opakovat některé věci. Je to zároveň nejtenčí díl. Proto není problém celou knihu přečíst za dva dny.
A četba to byla jako vždy velmi pěkná.