Smrť vo Viedni přehled

Smrť vo Viedni
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168269/smrt-vo-viedni-168269.jpg 5 136 136

Umělecký restaurátor a tajný agent Gabriel Allon je povolán do Vídně, aby tam prošetřil pozadí teroristického bombového útoku. Při plnění tohoto úkolu narazí na fotografii, která převrátí naruby celý jeho dosavadní život. Na snímku je tvář člověka, který je mu nepříjemně povědomý. Nezná jeho jméno, ale intuice mu napovídá, že tento muž mučil jeho matku během pochodu smrti z Osvětimi. Je to ale skutečně on? A pokud ano, kým je dnes? Jak se mu podařilo uniknout trestu? Allon se pouští do pátrání s doposud nepoznanou intenzitou. S každou odkrytou vrstvou zjišťuje, že hledaný muž je ďábelštější než sám ďábel a že šedesát let stará pavučina jeho činů stála život tisíce lidí. Allonův vlastní život se stává peklem, protože brzy vyjde najevo, že sturmbannführer Erich Radek byl za války sadistickým vrahem – a že jím nepřestal být ani jako ctihodný občan rakouské metropole…... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

A Death in Vienna, 2004

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrť vo Viedni. Přihlašte se a napište ho.

Birlibán
20.11.2024 5 z 5

Tento díl se mi líbil zatím nejvíc. Pátrání po válečném nacistickém zločinci nás zavede až do Argentiny, kde skončilo po válce mnoho nacistů a jejich potomci tam žijí dodnes.
Připomínka vyvražďování Židů ve vyhlazovacích táborech je silná i tak dlouho po válce a nemělo by se na ni zapomenout.
Příběh je napínavý, mnohdy smutný, i když je náš agent "superhrdina", který si se vším poradí. Rozhodně stojí za přečtení.

TeaPeter
30.07.2023 4 z 5

Mnohem lepší než minulý díl. Bylo opravdu obtížné knihu i jen na krátko odkládat. Kromě honu na jednoho z mnoha pachatelů válečných zločinů kniha hezky ukazuje, že ani vítězové války neměli vždy pěkně uklizený zadní dvoreček...

PitoR
04.05.2023 5 z 5

Gabriel Allon - 4. diel - "Aktion 1005"
"Súdiť môže len Boh, no občas aj Boh potrebuje trochu pomôcť!"

Špionážny román z prostredia tajných služieb. Agent Gabriel Allon, ktorý pracuje pre Inštitúciu z Izraela, je zároveň veľmi šikovný reštaurátor starých obrazov. Americký spisovateľ Daniel Silva ho po tretíkrát v rade zatiahol do stále neuzavretej témy holokaustu...

"Dokážem zreštaurovať všeličo, no obávam sa, že svet je priveľké a príliš poškodené plátno."

Ako to vlastne bolo a je s nacistickými zločincami, ktorí sa podieľali na vyhladzovaní Židov? Ako sa k tomu nakoniec postavili víťazné mocnosti po II. svetovej vojne? Toto nie je obyčajný špionážny román. Odporúčam, rovnako aj predošlé Silvove knihy, ktoré sám pomenoval trilógiou o holokauste - Anglický zabijak, Spovedník a Smrť vo Viedni. Je smutné, skôr naša hanba, že do dnešných dní bolo za vojnové zločiny odsúdené iba malé percento skutočných zločincov, ale stále o tom musíme hovoriť, pretože "pravda je niekedy najlepšia pomsta."

Štvrtý Allon u mňa opäť bodoval naplno. Veľmi zaujímavý a napínavý dej od začiatku až do samého konca, takže na mojej strane maximálna spokojnosť. A už sa teším na piatu knihu v poradí - Agent Mossadu.

P. S.: Ak by niekoho tento svet zaujímal ešte viac, Daniel Silva odporúča týchto dvoch autorov a ich konkrétne diela - Christopher Simpson (Blowback) a Uki Goñi (The Real Odessa). Tieto tituly zrejme neboli preložené do slovenského (českého) jazyka.

Kniha Smrť vo Viedni v seznamech