Generál Alexander Hess přehled
Jiří Rajlich
Alexander Hess se narodil 4. května 1898 v Karlově Huti v tehdejším politickém okrese Hořovice. Jeho životní osudy byly plné zdánlivých paradoxů. Ač suchozemec létal také na hydroplánech. Ač neherec, hrál ve filmu a dokonce hlavní roli. Ač neliterát, je podepsán pod jedním z nejpůsobivějších memoárových titulů. Ač československý vlastenec, patřil k hrstce krajanů, vyznamenaných Adolfem Hitlerem. Ač zachycen při stisku ruky nacistickému okupantovi, přesto jeden z jeho nejzavilejších protivníků. Ač zklamán Francií a Velkou Británií, odvážně a s krajním nasazením bránil jejich oblohu. Ač jeden z nejzasloužilejších bojovníků za Československo, tak v zemi za níž bojoval, mohlo být jeho jméno dlouhá poúnorová desetiletí vyslovováno jen šeptem. Publikace líči životní dráhu jedné z nejvýznamnějších postav naší letecké historie. Do povědomí veřejnosti vešel spíše jako vedoucí československých leteckých družstev, které velice úspěšně soutěžily na olympiádě v Berlíně v roce 1936 a zejména na prestižních mezinárodních leteckých závodech v Curychu v roce 1937. Do historie - a nejen té naší letecké - však vstoupil také - a chce se dodat, že především - jako velitel 310. čs. stíhací peruti. V jejím čele úspěšně zasáhl do historické Bitvy o Británii, Bylo mu tehdy již dvaačtyřicet roků. To z něj činilo suverénně nejstaršího československého stíhače, který do této bitvy úspěšně zasáhl, a současně o jednoho z vůbec nejstarších operačních pilotů v celém tehdejším RAF.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Generál Alexander Hess. Přihlašte se a napište ho.
Autor na 34 stranách popisuje životní příběh československého pilota Alexandera Hesse, který byl mimo jiné za 2. světové války prvním velitelem československé 310. stíhací perutě RAF a to v době bitvy o Británii. Kniha obsahuje spoustu černobílých fotografií a několik barevných bokorysů letadel na kterých létal. Vyšla jako 10. svazek řady monografií AERO a vřele ji doporučuji nejen zájemcům o letadla a historii.
Kniha Generál Alexander Hess v seznamech
2002 | Atentát - Operace Anthropoid 1941 - 1942 |
1994 | 310. stíhací peruť |
1997 | Mustangy nad protektorátem |
2003 | Na nebi hrdého Albionu 1940 - část 1 |
1996 | 313. stíhací peruť |
Jedná se o časopis, na jehož stránkách je stručný životopis Alexandera Hesse, doplněný o fotografie.