Grónské mýty a pověsti přehled

Grónské mýty a pověsti
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463105/bmid_gronske-myty-a-povesti-DE4-463105.jpg 4 60 60

Inuité znali mnoho pověstí a mýtů, které si navzájem vyprávěli během dlouhé polární noci nebo když je na cestě zastihla nepohoda a byli nuceni zůstat delší dobu na jednom místě. Mnohé příběhy vysvětlují, jak vzniklo Slunce, Měsíc a hvězdy, proč je příroda taková, jaká je, a proč různá zvířata vypadají tak, jak vypadají. Čtenář navyklý na schéma tradičních pohádek a pověstí bude asi překvapen jejich bezděčnou drsností a krutostí, ke které bude často marně hledat morální opodstatnění nebo odpovídající trest. Vše co bylo výše napsáno bezprostředně vystihují výborné ilustrace nezaměnitelného Martina Velíška. V roce 2001 vyšel dotisk.... celý text

Literatura světová Mytologie Literatura naučná
Vydáno: , Argo

Myter og Sagn fra Gronland I-III; Inuit Fortaeller; Gronlaendernes sagn og myter I-III

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Grónské mýty a pověsti. Přihlašte se a napište ho.

Vendes
27.12.2024 5 z 5

Myslím, že neznám syrovější a obscénnější mytologii. A ty kresby k tomu! Zajímavý pohled na úplně jinou kulturu.

alkuluku_blog
05.02.2024

Četla jsem před lety, takže se svěřím jen s jednou nahodilou vzpomínkou - netušila jsem, co všechno jde vyrobit (a sníst...) z tuleně.

freejazz
30.09.2023 5 z 5

šťavnaté a neprikrášľované tradované príbehy, z ktorých sa vyvinuli známe ságy. a k tomu naturalisticky brutálne ilustrácie. takže keď som túto knihu objavil na burze, chňapol som po nej. čítal som ju pred pár rokmi, medzičasom som sa zoznámil s jej prekladateľom a teším sa, že sa s ním stretnem opäť o pár dní.
odporúčam všetkým, čo už majú dosť farbotlačovín.
navyše pri čítaní týchto príbehov začínam lepšie chápať celú severskú literatúru.

Kniha Grónské mýty a pověsti v seznamech

v Mé knihovně57x