Ledový strach přehled
Mads Peder Nordbo
Tupaarnaq se vrací do Nuuku, aby svému jedinému příteli Matthewu Caveovi pomohla s hledáním jeho nevlastní sestry Arnaq. Ta zmizela během víkendového výletu se svými dánskými spolužáky do vzdáleného opuštěného města Færingehavn. Krvavé skvrny na jednom ze zchátralých domů mluví za vše; když však Arnaqčina matka obdrží telefonát od své vyděšené a vyčerpané dcery, všichni si uvědomí, že na obzoru je hrozivý zločin. Matthew zjišťuje, že byl zatažen do hry, ve které svou roli hraje nejen Arnaq, ale i otec, kterého 24 let neviděl. Do hry života a smrti, moci a nadvlády. Matthewův otec Tom byl jakožto mladý voják na severogrónské základně v Thule součástí tajného, smrtícího pokusu. Byl obviněn z dvojnásobné vraždy a donucen uprchnout. Od té doby žije v utajení. Ve spojení se zmizením Arnaq se starý thulský případ opráší. Nesčetná dávná tajemství se vymykají kontrole a kostlivci vylézají ze skříní. Matthewa sužuje otázka, zda je otec, po kterém celý život pátral, chladnokrevným vrahem. Zároveň se ocitá pod rostoucím nátlakem grónské policie z jedné strany a americké armády, která také touží po dopadení Toma, ze strany druhé. Zatímco se Matthew rve o Arnaqčin život, musí zároveň přimět Tupaarnaq k rozumu dřív, než si sama začne vyřizovat účty z minulosti způsobem, který by mohl skončit vraždou. Matthew se nakonec začíná sám sebe ptát, zda je Tupaarnaq doopravdy tím člověkem, kterého zná. Ledový strach je samostatné pokračování bestseleru Dívka bez kůže.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2019 , VendetaOriginální název:
Kold Angst, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ledový strach. Přihlašte se a napište ho.
Přiznám se že tento díl se mi líbil mnohem víc než předešlá kniha. Konečně to mělo ten správný spád a samozřejmě se vyronilo pár dalších otázek na které zatím neznáte odpověď. Některé situace mi přišli zbytečně zdlouhavé a uměle natahované. Jména postav pro mě španělský guláš, chvílemi jsem se ztrácela kdo je kdo než jsem se do toho zase dostala a oproti předešlému dílu se počet postav zredukoval.
Jinak musím zase vyzdvihnout krásně popsané prostředí a přírodu Grónska. Ze stránek na mě ta surová zima přímo dýchala.
Kniha se mi i přes malé pro mě nedostatky velmi líbila.
Dala jsem na rady ostatních čtenářů a trilogii přečetla po sobě, a upřímně nevím, co je lepší varianta - autor se totiž v knize vrací k událostem z knihy první, a je to tedy příliš čerstvé opakování, které mi ubíralo na zážitku z knihy.
2. díl grónské krimi trilogie byl oproti druhému dílu trochu slabší, ale přesto si čtenář přijde na své. Nordbo se tu trochu "utrhl ze řetězu" a nechává postavy umírat jednu za druhou. Napojení na první díl pojal zajímavě, ale i tak kniha splnila má očekávání - vraždy, strach, zlo, skvělé momenty překvapení.
Knižní novinky (40. týden)
29.09.2019
Na co se těšit po prázdninách?
31.07.2019
Kniha Ledový strach v seznamech
detektivní a krimi romány Grónsko dánská literatura thrillery
Za mě tedy slátanina. Začátek mi připadal slibný (experiment v 90. letech), ale pak se to zvrtlo - scény ve Faerském přístavu připomínaly béčkový horor, děj nepůsobil moc logicky (Matthew se choval spíš jako policista než novinář, pochybuji, že by ho policie takhle brala s sebou), postava Tupaarnaq mi taky připadala jako jedno velké klišé (a asi jediný důvod, proč knihu připodobňují k Larssonově Miléniu).
První díl jsem nečetla, ale ani nebudu. Bohužel, nakladatelství Dobrovský mě opět zklamalo.