Guliverovy cesty (1936) | Databáze knih

Guliverovy cesty přehled

Guliverovy cesty
https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61410/guliverovy-cesty-61410.jpg 4 861 861

Utopický román anglického spisovatele 18. století, pod rouškou imaginárního cestopisu satiricky líčí poměry v Anglii, kritizuje civilizaci a relativizuje sílu lidského rozumu. Román, jehož původní název zněl „Cesty k rozličným národům světa . . . „, je rozdělen do čtyř dílů o nestejném počtu kapitol (osm, osm, jedenáct, dvanáct), nesoucích tzv. epická záhlaví. Je mu předeslána fiktivní předmluva vydavatele Sympsona a dopis autora – kapitána Lemuela Gullivera tomuto vydavateli. Fikci pravdivosti podtrhují také mapky, portrét Gullivera a autentická 1. osoba, v níž se líčí Gulliverovi cesty na utopické ostrovy. V I. dílu „Cesta do Liliputu“ se Gulliver ocitá mezi trpaslíky, ve II. dílu „Cesta do Brobdingnagu“ mezi obry. Ve III. dílu „Cesta do Laputy, Balnibardi, Luggnaggu, Blubbdubdribu“ se představy o světě vtělují do alegorie vznášejícího se ostrova (Laputa – alegorie sféry teoretického myšlení a uzavřené aristokracie) a obrazu hospodářsky a kulturně upadajícího státu Balnibardi. V tomto dílu promlouvá Gulliver se slavnými muži minulosti a poznává Struldbrugy, nesmrtelné obyvatele ostrova Luggnaggu. Tématem IV. dílu „Cesta do země Hvajninimů“ je výměna sociálních rolí mezi koňmi a lidmi. Lidé, tzv. Jahuové, slouží v ideální říši ušlechtilým zvířatům. Gulliver prožívá nejrůznější dobrodružství a po mnohaleté cestě se vrací domů. Putování po imaginárních ostrovech a zemích je záminkou ke kritice domácích poměrů a evropské kultury. Souběžně s negativními obrazy autor rýsuje projekt ideálního zřízení.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Gustav Voleský

Gulliver's Travels, 1726

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Guliverovy cesty. Přihlašte se a napište ho.

engelmar
včera 3.5 z 5

Gulliverovy cesty představují skutečnou literární klasiku a výjimečné satirické dílo, které s ostrou ironií reflektuje společnost 18. století. Překvapilo mě, jak otevřenou a odvážnou kritiku si Swift ve své době mohl dovolit. Obzvláště mě zaujal kontrast mezi jednotlivými fantastickými světy, přičemž nejvíce na mě zapůsobila pasáž o mluvících koních – jejich racionální a ctnostné chování ostře kontrastuje s lidskou povahou, což Gulliver popisuje s takovým obdivem, že se až distancuje od vlastního druhu. Tento moment ve mně vyvolal jisté rozčarování. Měl jsem rovněž možnost zkusit četbu v originále, avšak záhy jsem zjistil, že má anglická slovní zásoba není tak rozsáhlá, jak jsem se domníval.

Hanina61
12.02.2025 5 z 5

K téhle knize mám dalo by se říci srdečný vztah, protože jsem si ji v originále vybrala jako téma diplomové práce (z jazykového hlediska), mám ji tudíž mnohokrát přečtenou a ač od té doby uplynula spousta času, stále si některé pasáže pamatuju nazpaměť. Na 18. století zcela výjimečný a odvážný počin. Navíc mám moc ráda ilustrace Cyrila Boudy...

vlkcz
30.11.2024 4.5 z 5

Stylem odpovídá době, kdy byla kniha napsána. Obsahem je bohužel až nesnesitelně současná. Za těch 300 let se toho moc nezměnilo.
Zaujalo mě, že ačkoliv byl Swift stejně jako C. S. Lewis duchovní, tak se bez Boha a náboženství, alespoň v téhle knize obešel.

...umění dokazovat slovy schválně znásobenými, že bílé je černé a černé je bílé, podle toho, jak se jim zaplatí. Této společnosti otročí všechen ostatní lid.

Kniha Guliverovy cesty v seznamech

v Přečtených1 454x