Gulliverovy cesty přehled

Gulliverovy cesty
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206186/bmid_gulliverovy-cesty-zDp-206186.jpg 4 828 828

Slavná anglická satira je zprávou lodního ranhojiče a pozdějšího kapitána Lemuela Gullivera o zemích, které na svých cestách navštívil a kde nikdy předtím a ani potom nestanula noha Evropana. Čtenář se doví o zemi prťavých Liliputů, obrů z Brobdingnagu, navštíví létající ostrov, potká se s nesmrtelnými strulgbrugy a seznámí se s moudrým národem Hvajninimů - inteligentních koní.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Gulliver's Travels , 1726


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gulliverovy cesty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (101)

Romanka89
dnes 3 z 5

Dílo jsem si přečetla v rámci své osobní celoživotní čtecí výzvy "100 knih které musíte přečíst" a přiznám se, docela jsem se s ní prala. Ano, je to cestopis, byť smyšlený, takže člověk musí počítat s různými popisnými pasážemi, ale prostě to není můj žánr. V zásadě příběh jako takový nebyl špatný a líbila se mi poslední část o Hvajninimech a Jahuech a přirovnání k nám, lidem, jak jsme zkažení, to je skutečně k zamyšlení.

Knišíl
29.03.2024 5 z 5

Komentář může obsahovat spoiler!
Swiftova geniální satira, která je často zaměňována za dětskou literaturu, dovede i po cca 300 letech zaujmout. Vydání z roku 1958 doprovází krásné Grandvillovy ilustrace, které dokreslují skvěle Swiftovu literární imaginaci. Ano, mnohdy je složité pochopit tu či onu narážku na Swiftovy současníky, přesto však většinou Swift míří na obecné a neměnné lidské špatnosti, a kdo by se v některé z nich nepoznal či neviděl své bližší či vzdálenější spoluobčany? Je to právě tato vlastnost knihy, kousavá satira na člověka, která z knihy dělá tzv. klasiku. Ať již byl Gulliver v Liliputu, Brobdingnagu, Laputě či v zemi Hvajninimů, vždy bylo zajímavé sledovat, jak je člověku v té které zemi nastavováno neúprosné zrcadlo. Byl však Swift misantrop nenávidící lidi? Byl jím na konci cest Gulliver? Myslím, že ne, neboť v závěrečných slovech „cestopisu“ Gulliver vysvětluje, že jedna strana mince jsou neřesti a jejich lidé, na straně druhé neřesti a jejich lidé, kteří jsou navíc ještě pyšní na své neřesti, a v tomto je také třeba hledat odpověď. Bezhříšnost je pro člověka těžko dosažitelná, ale neumět se vzdát pýchy nad svými hříchy, to je skutečné neštěstí. Člověk, který je schopen rozlišit hřích a pyšnost na hřích, dle mě ještě není misantrop.


freejazz
17.03.2024 5 z 5

moja obľúbená kniha s nádhernými ilustráciami, ktoré ešte viac rozdúchavali fantáziu. a najlepšie na tom je, že je to čitateľné aj dnes. nadčasové dielo pre všetky generácie. pretože každá si v tých príbehoch vie nájsť niečo, čo ju osloví.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gulliverovy cesty v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených1 421x
ve Čtenářské výzvě88x
v Doporučených31x
v Knihotéce604x
v Chystám se číst250x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech19x