Gwailou přehled
Ludmila Šimková
Asie, o níž Marie vždy snila, hned neodpovídá jejím představám. Hongkonžané žijí, aby pracovali, ale nepracují, aby žili. Ocitá se sama v mraveništi neznámých lidí, odlišných zvyků a předsudků. Snaha sžít se s multikulturním prostředím přináší spoustu zajímavých a někdy až bizarních situací. Získává nové přátele, ale poznává také život v jeho nejsurovější podobě a sama si klade otázku, jestli jí víc dal, nebo vzal. Atmosféra postkoloniálního Hongkongu se střídá se vzpomínkami na domov a blízké.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gwailou. Přihlašte se a napište ho.
Velmi dobře je popsán střet kultur - Západ vs. Východ a to pohledem z konce devadesátek, v době, kdy u nás v republice měl každý úplně jiný pohled na okolní svět a žil jiným stylem než hrdinka. Skvěle popsány události té doby - záplavy z 1997, smrt princezny Diany, uvedení Titaniku, Koljův Oskar a spoustu dalšího z té doby. Moc dobře se četla a jsou tam detaily, které jsou perfektně pravdivé, které ocení spíš generace, která jim rozumí a pamatuje si je.
Anotace je výstižná. Mne zaujal pohled a znalosti cizinců o naší republice v devadesátkách. Je to tam jen v několika zmínkách. Překvapil mě i pohled Evropanů. Přečtěte si a porovnejte s náhledem na nás nyní. Autorka byla mezi průkopníky, kteří se vydali do světa. Realita byla náročná proti představám.
Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)
05.05.2024
Kniha Gwailou v seznamech
Asi málo lidí od nás zažilo devadesátky v Hongkongu a ještě míň se účastnilo aktu předání Hongkongu Číně. Právě tuto dobu prožívá hlavní hrdinka knihy /částečně autobiografie, byl jsem na přednášce o knize/ a to v takových jakoby „záblescích“ – jednotlivých kapitolách, které někdy doprovází ilustrace, což mi přijde zajímavé a patričné.
A právě ty „flashe“ mi navodily atmosféru místa samotného, někdy až moc hektického a chaotického, nicméně velmi zajímavého, inspirativního a zcela jiného než je Evropa. Hongkong mám rád, znám jej. Knihu jsem přečetl jedním dechem.