Hájili jsme hrad přehled
William Eastlake
![Hájili jsme hrad Hájili jsme hrad](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29285/hajili-jsme-hrad-29285.jpg?v=1264091097)
Kultovní příběh o hrstce třinácti amerických vojáků, kteří v blízkosti Arden hájili starý zapomenutý hrad proti posledním vzplanutím německé armády na konci druhé světové války.
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1994 , Naše vojskoOriginální název:
The Castle Keep, 1969
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hájili jsme hrad. Přihlašte se a napište ho.
![Kluvo Kluvo](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69174/m_kluvo-Vup.jpg?v=1617130328)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Chyba bola, ze som to cital az po Hlave XXII. Je to podobne ladene. Cize humorne, zaver potom vazny a tym padom v silnom kontraste so zvyskom. Ale Hlava je Hlava.
![incognit incognit](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pamatuji si, jak jsem na tuhle knihu narazil kdysi za hlubokého socializmu a jak moc mne bavil, tenkrát nevídaný humorní až groteskní přístup ke 2. světové válce, který byl v socialistických zemích téměř výhradně pietní. Líbil se mi i princip vyprávění jednoho příběhu z úhlů pohledu různých postav a samozřejmě vzhledem k tomu, že jsem byl "náctiletý", líbil se mi i romanticko-heroický závěr.
Kniha Hájili jsme hrad v seznamech
v Mé knihovně | 302x |
druhá světová válka (1939–1945) vojáci dějiny Francie etické a morální aspekty světová literaturaAutorovy další knížky
1994 | ![]() |
2001 | ![]() |
2003 | ![]() |
2002 | ![]() |
2002 | ![]() |
Po dočtení můžu říct, že chápu všechny odezvy na tuto knihu. Je totiž velmi specifická. Osobně doporučuji zvážit kdy a v jakém rozpoložení se ji chystáte číst. Věřím, že když si na ni nevyhradíte dostatek času, budete se s ní zbytečně trápit, ale pokud si na ni čas i náladu vyhradíte, můžete si ji užít stejně jako já.
Nejvíce oceňuji autenticitu. Pokud chcete syrový příběh z válečného prostředí od vojáků, uzavřených dlouhou dobu na malém hradě s pytlem plným problémů, tak je toto přesně pro vás. Připravte se na sprostá slova, surové a místy trapné vtipy a všechno, co byste od takové skupinky očekávali. Právě díky tomu byl celý příběh tak dobrý. Je to něco úplně jiného než klasické romány, které často spoléhají jen na surovost války, nebo romantiku v temném prostředí.
Často se zde přeskakovalo mezi postavami a je pravda, že mi na začátku chvilku trvalo, než jsem se zorientoval, ale brzy se to povede, protože má každá postava jedinečný charakter a jinak rozpoloženou psychiku, se kterou si autor velmi rád zahrává.
Jak říkám, tato kniha je velmi specifická a určitě není pro každého, ale pokud se toho nebojíte, tak ji určitě zkuste, pro mě jedna z opravdu skvělých klasik.