Jdi v kráse přehled
William Eastlake
Uprostřed krásné, ale drsné přírody, obklopeni horami, na území indiánského kmene Navahů se narodili a vyrůstali bratři Bowmanovi již jako třetí generace majitelů ranče a obchodní stanice. Mladší George se oženil s krásnou, vzdělanou, umělecky založenou dívkou z bohaté rodiny, která však na odlehlém místě nenachází očekávanou romantiku a opouští manžela s jeho starším bratrem Alexandrem, nadaným spisovatelem. Ten si postupně získá uznání kritiky i obdiv čtenářů a stane se úspěšným a zámožným člověkem. V okamžiku, kdy vyčerpá svou inspiraci v rodném kraji a ve spojení s přírodou, ztrácí jeho tvorba přitažlivost a originalitu. Po patnácti letech cestování po světě se uchýlí do mexického Mazatlánu, kde propadá depresi. Pocit viny, výčitky svědomí, žárlivost i neschopnost odpuštění znemožňují bratrům se dorozumět. Román z roku 1956 je první částí volné trilogie z prostředí navažské rezervace. Ústřední děj je výrazně ovlivněn svébytným viděním světa jejích indiánských obyvatel, vyznávajících pevné sepětí člověka se zemí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jdi v kráse. Přihlašte se a napište ho.
Příběh a postavy mě nadchlo. Ale jazyk mi přišel velmi komplikovaný. Například někdy zvláštní slovosledy. Obvykle také nemám problémy s dlouhými souvětími, ale někdy jsem je musela číst dvakrát. Knihu každopádně doporučuji.
Kniha Jdi v kráse v seznamech
1994 | Hájili jsme hrad |
2001 | Umírali jsme v bambusu |
2003 | Jdi v kráse |
2002 | Nezkrocení |
2002 | Portrét umělce s dvaceti šesti koňmi |
Hodně dobrá a krásně napsaná knížka, která není zdaleka jen o "indiánské zemi", navíc plná laskavého humoru i nostalgie. A je tam toho daleko víc, škoda že už tyhle věci skoro nikdo nečte.
Já si teď dám každopádně celou trilogii a vylepším těmhle perlám trošku skóre. A kdo má rád dobrý knížky, přidejte se :)