Hana Benešová: Neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885–1974) přehled

https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540667/bmid_hana-benesova-neobycejny-pribeh-manzelky-druheho-ceskos.jpg 4 66 66

Knižní životopis Hany Benešové popisuje příběh ženy, která je dodnes považována za nedostižný vzor první dámy. Autor zpracoval velké množství neznámých nebo nevyužitých dokumentů z dvou desítek archivů a mluvil s lidmi, kteří měli k Haně Benešové blízko. Výsledkem je velmi čtivý portrét manželky druhého československého prezidenta, který přináší zajímavá fakta a souvislosti a také vyvrací dlouho tradované omyly. Předností knihy je velké množství fotografií z veřejných i soukromých zdrojů.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hana Benešová: Neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885–1974). Přihlašte se a napište ho.

dagmar7365
08.11.2024 4 z 5

Pěkně zpracovaný životopis, který mi ještě více přiblížil Hanu a Edvarda Benešovi. Líbilo se mi, že je v knize vložena spousta fotografií a že jsou vkládány během textu pro dokreslení informací.

milan.valden
27.09.2024 4 z 5

Historik a novinář Petr Zídek (*1971) napsal poutavý životopis ženy, která je u nás dodnes vzorem "první dámy". Kniha Hana Benešová. Neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885–1974) vyšla poprvé v roce 2014, nyní vyšla v druhém, doplněném vydání. Na rozdíl od svého rozporuplně přijímaného manžela Edvarda Beneše (1884–1948) je Hana Benešová přijímána veskrze kladně a já mohu její životopis jenom doporučit. Je čtivý, založený striktně na faktech, takže tu nenajdeme žádné domněnky nebo spekulace a už vůbec ne nějaké skandály nebo pikantnosti. Ostatně v životě paní Benešové, narozené jako Anna Vlčková, bychom je hledali marně. Jméno Hana přijala na manželovu žádost, aby mu nepřipomínala jistou Annu, na niž neměl dobré vzpomínky. Poznali se v Paříži a vzali se v roce 1909. Hana pocházela z velice skromných poměrů, ale jako inteligentní žena se dokázala proměnit v družku významného politika a později prezidenta státu, jemuž stála věrně po boku a byla reprezentativní dámou vysoké úrovně, která se stala ve své době i módní ikonou.
Za první světové války se musela vyrovnat s více než tříletým odloučením od manžela, který odešel do exilu, a přetrpět věznění ve špatných podmínkách. Za druhé světové války zase exil v Londýně, v roce 1948 komunistický puč a manželovu smrt. A také to, že neměli děti. Naštěstí komunisté se jí nijak nemstili a nechali ji na pokoji v její vile v Sezimově Ústí i v bytě na Loretánském náměstí.
Karel Čapek o ní v roce 1935, když se stal Beneš prezidentem, napsal: "Tichá, jemná a krásná; trpělivá a skromná; krajně sebezapíravá, vedle muže tak přetíženého prací, jako vždy byl ministr Beneš. Dokonalá dáma ve smyslu osobní kultury a obětavé služby rodinné i společenské."
Pro autora knihy, bohatě doplněné mnoha fotografiemi, je Hana Benešová "ženou, která zasvětila celý život svému muži a jeho poslání, působila jako jeho neúnavná spolupracovnice, ale na rozdíl od mnoha dnešních emancipovaných žen to nepovažovala za oběť, ale za privilegium. Ženou, která se dokázala velmi dobře vyrovnat s nelehkou rolí, již jí osud přisoudil. Ženou politika, kterou měli lidé rádi, což dnes zní skoro nepochopitelně. Nedostižným vzorem pro životní družku českých politiků současných i budoucích."

tittanie
08.09.2024

Momentálně se nějak vezu na vlně první republiky, do které prostě Hana Benešová patří.
Kniha je hezky napsaná, co se mi líbilo nejvíce, bylo množství fotografií. Třeba mladý Edvard Beneš vůbec nevypadá jako starý Edvard Beneš. A paní Benešová měla opravdu skvělý vkus.

Zkouška ohněm, Teorie lásky a další knižní novinky (35. týden)

25.08.2024

Kniha Hana Benešová: Neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885–1974) v seznamech