Harry Potter a Kámen mudrců přehled
J. K. Rowling (p)

Harry Potter série
Příběh z magického světa Harryho Pottera ožívá v novém vydání! Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Albatros (CZ)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Harry Potter a Kámen mudrců. Přihlašte se a napište ho.

Celosvětový fenomén, nejčtenější kniha a fantastický svět, jehož síla vtáhla miliony lidí, včetně mé maličkosti. Ke knížce "Harry Potter a Kámen mudrců" jsem se konečně po dlouhé době dostala, a zpětně trochu lituji, že jsem ji nevzala do ruky dříve. Jsem si jistá, že jako dítě by mě naprosto uchvátila a byla bych doslova okouzlena celým tímto magickým světem.
Ačkoli je to kniha primárně určená dětem a mládeži, její kouzlo dokáže zasáhnout jakoukoli věkovou skupinu. Filmovou adaptaci jsem viděla nesčetněkrát a mám ji ráda, ale těžko mohu říct, co mě bavilo víc – vnímám knihu a film jako dvě odlišné, ale stejně působivé verze jednoho příběhu, z nichž každá má své jedinečné kouzlo.
Upřímně ale musím přiznat, že samotná postava Harryho Pottera mi příliš nesedla – působí na mě až příliš hrdinsky a idealisticky, což je u hlavní postavy pochopitelné a je to čistě můj osobní dojem. Naopak vedlejší postavy si mě získaly už od prvních stránek. Ať už jde o Harryho rodinu, profesory v Bradavicích, Draca Malfoye, Brumbála, bystrou Hermionu nebo správně potrhlého Rona – každý z nich dodává příběhu svůj jedinečný rozměr.
Knížka se četla velmi dobře, děj plynul svižně a její atmosféra mě naprosto pohltila.
Teď už jen zbývá vyčkávat, až mi konečně přijde dopis z Bradavic.

Přečteno kdysi v mládí, nyní jsem se k Harrymu Potterovi vrátil a prostě pořád baví. i filmy jsem viděl několikrát :)
Harry Potter a Kámen mudrců: 25 let magie mezi českými čtenáři
19.02.2025
Žebříček 10 nejprodávanějších knih pro děti a mládež za rok 2023
24.01.2024
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Ocenění knihy (1)
1998 -
British Book Awards
(British Children's Book of the Year)
Kniha Harry Potter a Kámen mudrců v seznamech
v Přečtených | 28 620x |
ve Čtenářské výzvě | 3 795x |
v Doporučených | 2 036x |
v Mé knihovně | 5 957x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
přátelství, kamarádství zfilmováno čarodějové fantasy pro děti kámen mudrců pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzelAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |