Harry Potter a Kameň mudrcov přehled
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry Potter je sirota, žije u príšerných príbuzných a až do svojich jedenástych narodenín si myslí, že je obyčajný chalan... Lenže potom dostane záhadné listy, navštívi ho sympatický obor a oznámi mu, že ho prijali na Rokfortskú strednú čarodejnícku školu. Tam sa Harry naučí hrať metlobal a stretne sa v boji so svojím úhlavným nepriateľom. Dôvod, prečo sa to všetko stane, je jasný: Harry Potter je čarodejník!... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Harry Potter a Kameň mudrcov. Přihlašte se a napište ho.
Rozumím všeobecné oblibě série, jenže já mám s prvním dílem pár zásadních problémů. Tak předně je příběh špatně vymyšlený. Harry Potter a jeho parta jsou jedenáctileté děti, ale přesto čelí situacím, které by semlely i připraveného dospělého. Překážky v cestě za kamenem mudrců mají zastavit kouzelnickou špičku, jenže je překonají žáci prvního ročníku, kteří sotva zvládli základy magie. Přidejte k tomu fakt, že jsou neustále v ohrožení života a získáte dobrodružství, které není ani tak temné, jako spíš nesmyslné. Ve výtkách by se dalo plynule pokračovat. Famfrfpál je hloupě vymyšlený sport, ve kterém je šest hráčů ze sedmi jen do počtu a ten poslední létá mimo dohled diváků, aby jim pak jen řekl, že vyhrál. Bodování ve školním poháru je spravedlivé jako volby v Iránu a samotná budova školy v Bradavicích by se svými pastmi a zákoutími pravděpodobně zvládla zredukovat počet žáků ze čtyř kolejí na jednu. Neskrývané pohrdání k obyčejným nekouzelným lidem, které čiší z textu čiší všude možně, je snad lepší ignorovat, protože jinak by se mi musely ty zamýšleně sympatické postavy znechutit. Autorka píše poutavě, takže jsem se rád začetl, ale stejně mě spousta reálií zlobila.
Po spoustě let jsem zatoužila vrátit se do dětství a znovu si přečíst ten magický příběh, který změnil svět. Díky naší paní učitelce na výtvarnou výchovu v šesté třídě, která nám jednou do hodiny přinesla knížku o klukovi s jizvou na čele a poutavě o ní povyprávěla, jsem se stala jednou z prvních čtenářů knihy u nás. Ještě než vypukl potter boom, ještě než všichni věděli, kdo jeto mudla a že Bradavice jsou nejlepší škola čar a kouzel na světě.
Musím říct, že jsem toho spousta zapomněla a že spoustu toho bylo jinak než ve filmu. Znovu jsem ocenila vypravěčský styl autorky. A vlastně, spoustu věcí, které byly ve filmu jen naznačeny, jsou v knize řečeny. A tak je to v pořádku.
Žebříček 10 nejprodávanějších knih pro děti a mládež za rok 2023
24.01.2024
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Ocenění knihy (1)
1998 -
British Book Awards
(British Children's Book of the Year)
Kniha Harry Potter a Kameň mudrcov v seznamech
v Přečtených | 28 396x |
ve Čtenářské výzvě | 3 745x |
v Doporučených | 2 026x |
v Mé knihovně | 5 893x |
přátelství, kamarádství zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzelAutorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Harryho Pottera jsem se bránila zuby nehty a byla to věc, o které jsem si říkala, že to v životě nebudu sledovat natož číst... A ejhle - první díl je za mnou a já fičím na další! Po zhlédnutí filmů, jsem se rozhodla, že bych si to vlastně moc moc chtěla přečíst. Každopádně mi přišlo nefér se nezeptat toho, kdo mě s Harryho světem seznámil, zdali by to nechtěl číst se mnou. Sama bych to měla přečtený asi dřív, ale číst to společně s někým byla mnohem větší zábava! Takže doporučuji nejen tuhle skvělou knížku, ale i tento formát čtení-s-někým.
Celá knížka mě šíleně moc bavila. Každé její čtení jsem si užívala. Líbilo se mi jak to bylo lehce a především čtivě psané, navíc knížka je krásně graficky zpracovaná. Závěr byl dechberoucí!