Hastrman přehled

Hastrman
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374421/bmid_hastrman-d5Q-374421.jpg 4 786 786

První kniha zavádí čtenáře do třicátých let 19. stol., kdy na své panství přijíždí jako volnomyšlenkářský šlechtic a podivín, který se zajímá o život lidí na vesnici, jejich zvyky, tradice, vztahy mezi českým a německým obyvatelstvem, obnovuje starý mlýn a na hastrmanské triky přitahuje místní krasavici. Temným mocnostem se však nelíbí jeho vlídné a familiérní zacházení s lidmi a zosnují pomstu. Druhá kniha vrhá hrdinu do současnosti této krajiny se všemi zlořády a záludnostmi doby. Hastrman znovu bere věci do rukou, aby udělal pořádek a vydobyl zpět to, oč moderní doba připravila člověka. Román je plný mystického tajemna a podivných záludných sil temných mocností zla.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hastrman. Přihlašte se a napište ho.

Amneris
12.01.2025 4 z 5

Na knihu jsem narazila díky stejnojmennému filmu, který se mi moc líbil. Musím říct, že se mi více líbila první kniha než druhá, ze které je ve filmu jen malý náznak. Chápu záměr filmu, že se zfilmovala pouze první část knihy. Pokud hledáte trochu mystické čtení s lidovými tradicemi, je tato kniha přesně pro vás :-)

Nicoletta1681
10.01.2025 5 z 5

Tato kniha ve mně zůstala ještě dlouho po přečtení. Moc se mi líbila první část knihy pro své prostředí, tradice a zvyky a pro ukázku života v minulosti. Zároveň odhalování různých podmětů na základě čtenářovy pozornosti či opakování scén či zvyklostí mě opravdu bavilo. Druhá část knihy je pro změnu naprosto odlišná od první, ale i ta má něco do sebe hlavně díky sdělení, které předává dál a potom díky konci, který doslova uzavírá kruh celého příběhu.
Postavy mi přišli propracované a měli vývoj, který dával naprostý smysl. Jak v pozitivních, tak i v negativních chvílích.
Jsem ráda, že tato kniha byla mou první od Miloše Urbana, jelikož mě určitě naláká na přečtení si jeho dalších děl.

Dimas
02.12.2024 4 z 5

Taky jsem nejdřív viděla nádherné filmové zpracování. Druhá část mě překvapila

Knižní novinky (9.4. - 22.4.)

09.04.2018

Ocenění knihy (1)

2002 - Magnesia Litera (Litera za prózu)

Kniha Hastrman v seznamech

v Přečtených1 123x