Hastrman přehled

Hastrman
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376337/mid_hastrman-epa-376337.jpg 4 778 778

Novodobá utopie, dílo pozdního romantismu, pohádka pro lid držený pod krkem svou vlastní politickou reprezentací – tak lze charakterizovat Hastrmana (2001), potenciální černou knihu ekoterorismu… kdyby to nebyla kniha zelená. Děj románu je rozdělen do dvou časových pásem – do období 19. století a do současnosti. Obojí spojuje hlavní postava hastrmana, který si vytyčil za úkol vyčistit vody na svém panství od nánosu bahna... Vypravěčem je samotný hastrman, který čtenáři děj vypráví nezaujatým tónem. V hastrmanovi se ve skutečnosti skrývají dvě osobnosti: zvíře a bestie toužící stát se člověkem. Tyto osobnosti se v něm neustále potýkají. Je to bytost bez duše, přírodní živel, který vždy činí to, k čemu je předurčen. Není zlý ani dobrý, nelituje svých činů a ani nemá radost z toho, co provádí.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hastrman. Přihlašte se a napište ho.

Dimas
02.12.2024 4 z 5

Taky jsem nejdřív viděla nádherné filmové zpracování. Druhá část mě překvapila

klaraj093
26.09.2024 3 z 5

První půlka knihy skvělé, druhá půlka pomstychtivý odpad. Nutila jsem se doslova k dočtení..Filmová verze mě velmi zaujala, chtěla jsem si knihu přečíst, ale ta druhá polovina knihy byl teda boj.

Mirka2778
07.09.2024 5 z 5

Urbanův Hastrman mě baví, celý. Po pár letech se k němu vracím. Líbí se mi kontrast mezi zdánlivou idyličností romantismu devatenáctého století a chladnou pragmatičností i cynickou hamižností století dvacátého. Chápu zklamání mnohých z druhé části románu. Ale vidím to tak: zatímco první část mohl napsat Rais, nebo Klostermann, v druhé polovině to je originální Urban. Nevšední, překvapující.
A na tu Vlhošť se někdy určitě zajedu podívat.

Knižní novinky (9.4. - 22.4.)

09.04.2018

Ocenění knihy (1)

2002 - Magnesia Litera (Litera za prózu)

Kniha Hastrman v seznamech

v Přečtených1 117x