Hedvábné stezky: Nová historie světa přehled
Peter Frankopan
Dějiny se mnohdy ubíraly jinými cestami, než jsme si doposud mysleli. Přelomové dílo britského autora sleduje historii perspektivou „hedvábných cest“ – tras, které spojovaly země i kontinenty a vytvářely globální svět dávno před moderní dobou. Jaké zboží a myšlenky po nich mezi Východem a Západem proudily? Čtivé podání dějin přináší nečekané odpovědi a vysvětluje ekonomické i politické souvislosti, které měly vliv na podobu dnešního světa.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: 2021 , VyšehradOriginální název:
The Silk Roads: A New History of the World, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hedvábné stezky: Nová historie světa. Přihlašte se a napište ho.
Skvěle zpracovaná, čtivě psaná kniha, která přináší velmi ojedinělý úhel pohledu na světovou historii. Poprvé jsem si ji koupil v anglickém překladu na doporučení kamarádky, když jsem odlétal ze Švýcarska a zbyly mi franky. Když jsem později zjistil, že vyšla také česky, pořídil jsem si i český překlad a musím říct, že čtivost a spád si udržují obě verze. Dal bych 5 hvězd, kdyby kniha bohužel neobsahovala pár historických nesrovnalostí, o kterých píše jeden z hodnotitelů níže. Takže za mě "lepší" 4 hvězdy
Velice solidně napsaná - beletristicky pojatá historie velké části světa. Méně se autor věnuje Jižní Americe a Africe, ale jinak jeden z nejlepších neeurocentricky viděných výkladůdějin světa. Autor téměř necituje historiografii FR a RUS.
Knižní novinky (37. týden)
12.09.2021
Kniha Hedvábné stezky: Nová historie světa v seznamech
v Mé knihovně | 66x |
2021 | Hedvábné stezky: Nová historie světa |
2023 | Nové hedvábné stezky: Přítomnost a budoucnost světa |
2024 | Proměny Země: Dějiny člověka a klimatu |
Krásná kniha, kterou sráží jen přehnané autorovo nutkání nandat to arogantnímu a sebestřednému západu. Zbytečně se autor rozčiluje, že se historikové v minulosti věnovali převážně dějinám zemí svého původu. U ruských nebo čínských historiků určitě také převažuje zájem o vlastní dějiny. Proč by tomu u britů nebo francouzů mělo být jinak?